4/27/2021

Xavier Pallarès: "Esperem anar reprenent a poc a poc l'activitat però la situació de crisi no ha acabat i no podem relaxar-nos"

El delegat territorial del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés, ha presidit avui la runió ordinària del Consell de Direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat, en què s'han tractat diversos temes que afecten a l'evolució de la pandèmia del coronavirus a les comarques ebrenques.

En aquest sentit, Xavier Pallarès ha destacat que "la situació està controlada però, mantenim un índex elevat, si bé l'efecte serra de l'evolució pandèmia és normal a les Terres de l'Ebre per la densitat de població, per tant, esperem anar reprenent a poc a poc l'activitat, encara que la situació de crisi no ha acabat i no podem relaxar-nos".

La situació va millorant paulatinament a la Terra Alta, on hi ha 16 brots actius i s'han fet cribratges a diverses escoles i on també els Mossos d'Esquadra van dur a terme el cap de setmana un dispositiu especial, en què van fer 79 identificacions per incomplir el confinament i es van aixecar 73 actes d'inspecció per temes de mobilitat. A més a més, es van fer 35 inspeccions a bars i restaurants de la comarca sense haver d'aixecar cap acta, mentre que la restauració de Gandesa va tancar l'activitat per ajudar a fer front als brots detectats.
Així mateix, els Mossos continuaran les tasques de control i vigilància a les quatre comarques, on el cap de setmana - en tancament comarcal - van aixecar 126 actes d'inspecció, especialment per festes il·legals, sovint denunciades pel veïnat, i que no es poden fer trobades de grups de més de 6 persones.

Al total de les Terres de l'Ebre, a data d'avui, les persones hospitalitzades per Covid19 són 26: 11 a planta de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, on també n'hi ha 10 a l'UCI (+ 4 d'altres patologies) i 5 més a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús.
Al mateix temps, el delegat del Govern ha destacat que "estem satisfets per l'evolució de la vacunació i confiem en els seus efectes per millorar la situació pandèmica a les comarques ebrenques", on el 24% de la població ja compta amb una primera dosi i un 10% ja té les dues dosis.
En aquest sentit, des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies es destaca el "canvi substancial" a les residències de la gent gran, on s'ha normalitzar la seva vida per l'efecte de la vacunació, que també ha permès l'obertura de tots els centres de dia.

D'altra banda, des del Departament de Salut se segueix treballant també en la planificació de l'Atenció Primària amb la instal·lació de mòduls complementaris als CAP de l'Aldea i Alcanar, ja en funcionament, i en breu la disponibilitat de les ampliacions als CAP de Deltebre i l'Ametlla de Mar; juntament amb els nous consultoris oberts a Garcia i Benifallet.
Alhora també avui l'Administració de la Generalitat, a través del Departament de Salut i del Servei Català de la Salut, s'ha constituït la Comissió de seguiment prevista al protocol de l'11 de desembre de 2020 subscrit amb l'Ajuntament de Tortosa per les obres de remodelació i ampliació de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.

Des del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació també ha destacat el delegat del Govern el treball que s'està fent amb el protocol Covid19 per encara l'arribada dels temporers amb les properes campanyes de la cirera i la poda en verd de les vinyes en properes setmanes.

Finalment, Xavier Pallarés ha destacat que la voluntat del Govern és poder avançar en l'obertura i la represa d'activitat "sempre que l'evolució de la pandèmia ho permeti i quan sigui possible, així les mesures que s'adoptin han de ser consensuades i, sobretot, amb un missatge clar i concís, per evitar confusió i no generar frustació, i segurament podren avançar a poc a poc".
En aquesta situació, i davant la petició per fer festes amb bous, el delegat del Govern ha explicat que "mentre no hi hagi festes majors, no hi haurà festes en bous" i que el desembre de 2020 l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines amb els ajuntaments van consensuar un Pla de Represa de les Festes amb Bous "que no contempla els bous al carrer ni els capllaçats però, estableix mesures per poder fer bous a la plaça, amb condicions, una plaça portàtil, amb l'aforament limitat que s'estableixi en els espectacles, amb controls d'accés d'entrada i sortida, distància, mascareta, etc., i que es troba a la taula de la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional per a quan sigui possible s'elevi al Procicat".