4/03/2021

Via Crucis en temps de pandèmia

La nit del Dijous Sant es caracteritza per la Processó del Silenci que recorre els carrerons dels casc antic amb l'únic so dels tambors i, enmig del seguici, el Sant Crist de la Puríssima i la Creu dels Improperis. És un dels moments més espectaculars de la Setmana Santa tortosina, ja que, quan el Crist arriba a la Plaça de l'Absis de la Catedral s'apaguen els llums i sols les espelmes i els ciris resten encesos il·luminant el camí de la imatge. I d'allí acaben dirigint-se al Convent de la Puríssima Concepció Victòria on es posa el Crist en una plataforma enmig del passadís per tal que tots els presents puguin venerar-lo. En acabar, el mossèn recita l'oració del Sant Crist de la Puríssima i es canta una saeta a capella entre els representants de les confraries de la Setmana Santa. L'endemà, Divendres Sant, el crist i la Creu dels Improperis tornen a desfilar pels carrers en motiu de la Processó del Sant Enterrament.

Res de tot això ha estat possible, per segon any consecutiu, a causa de la situació de la pandèmia del Covid-19 en la qual ens trobem. L'any passat la ciutadania restava confinada, enguany les perspectives són més esperançadores, però tampoc gaire. L'Agrupació de Confraries de la Setmana Santa ha desestimat fer actes reduïts o simbòlics com a substituts de les processons, però ha intentat mantenir present entre els fidels aquesta espiritualitat que tant caracteritza la Setmana Santa de Tortosa. És per això que durant tot el divendres es va obrir el Convent de la Puríssima exposant el Sant Crist al mig del passadís perquè cadascú pogués desplaçar-s'hi individualment per venerar-lo en la franja horària que més li convingués i complint amb les mesures sanitàries.

El mateix dia a la tarda es celebrava el tradicional Via Crucis al Calvari de Santa Clara, però les condicions de l'espai tampoc afavorien enguany la seva celebració habitual. En aquest sentit, es va decidir habilitar un escenari a la plaça dels Dolors amb una cinquantena de cadires per a tots els assistents i celebrar així un Via Crucis estàtic. El bisbe de Tortosa, Mn. Enrique Benavent, el capellà Jordi Bertomeu, l'expresidenta de l'Arxiconfraria de la Cinta i regidora del consistori, Mònica Ripoll, la presidenta de l'Agrupació de Confraries de la Setmana Santa, Cinta Fontanet, o l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, van ser algunes de les autoritats encarregades de llegir el relat de les 14 estacions del Via Crucis.

Tortosa, Terres de l'Ebre, 2 d'abril de 2020

Redactat per: Irene López