4/22/2021

Unió de Pagesos insisteix a l’Administració perquè el sector de la fruita disposi del suport necessari per dur a terme la campanya en les millors condicions


Unió de Pagesos insisteix a l'Administració que el sector de la fruita dolça disposi de tot el suport necessari de cara a la campanya agrària, que tot just acaba de començar amb la recollida de cirera, tenint en compte que serà la segona que es desenvoluparà en un context de crisi sanitària, social i econòmica a causa de la covid-19, i agreujada, en el cas del sector, per una crisi continuada de preus i amb pèrdua de producció per les gelades del març i d'aquest mes.
 
El sindicat, que ja va traslladar fa setmanes a les administracions un decàleg de propostes per a un bon desenvolupament de la campanya, entre les quals ajuts a la contractació de proximitat, segueix considerant prioritària la vacunació de la pagesia i dels treballadors com a sector essencial, i en cas que el Govern no ho acabi considerant, la necessitat de realitzar testos massius d'antígens per evitar la transmissió de la covid.
 
Una de les demandes que Unió de Pagesos reitera des de fa anys, l'ajut per a allotjament de les persones treballadores, que es va mantenir fins el 2010, es farà efectiva l'any vinent, segons ha traslladat el Govern al sindicat. Per a l'actual campanya, la pagesia que contracti treballadors a través del Servei d'Ocupació de Catalunya rebrà 50 euros per setmana i treballador, sempre que aquest visqui a més de 40 quilòmetres del lloc de treball.
 
Per al sindicat, cal que el foment a la contractació, així com dotar de recursos i eines el sector perquè la campanya es desenvolupi amb les màximes garanties sanitàries per a les persones treballadores, amb equips de protecció individual. El sector també ha de tenir garantida la mobilitat quan sigui necessari per a la seva feina.
 
Unió de Pagesos també demana a l'Administració que vetlli per solucionar la situació que es crea amb el desplaçament a les zones productores de moltes persones que no tenen els permisos de treball corresponents i que, per tant, no poden ser contractades per a la campanya agrària.
 
Quant a la situació del sector de la fruita dolça, Unió de Pagesos recorda que només les gelades de final de març, que van afectar molts cultius de fruita de pinyol i de llavor a la Plana de Lleida, suposaran una reducció de la producció del 40% de mitjana, a les quals cal sumar les que s'han registrat el cap de setmana passat, que també han afectat albercoquers i cirerers, entre altres, tot i que encara cal fer una valoració dels danys. Agricultura va estimar una pèrdua del 70% en albercoc per les gelades del març. En aquest sentit, el sindicat preveu que aquesta situació comportarà una disminució de les contractacions, tant pel que fa a les feines d'aclarida dels arbres com a les de collita.
 
Unió de Pagesos també demana per als productors de poma l'adequació de mòduls de l'IRPF per la pèrdua de producció de l'any passat, que a Catalunya va ser del 25% i a les comarques de la Plana de Lleida, del 30%.
 
El sindicat ha explicat aquestes qüestions avui, en roda de premsa a Lleida, en la qual han intervingut Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos; Jaume Pedrós, responsable de Temporers; Josep Sellart, coordinador territorial de la Plana de Lleida; Bernat Ramon, responsable del sector de la Fruita Dolça, i Josep Cabré, coordinador comarcal del Segrià.