4/29/2021

Roigé fa una audiència pública per presentar els pressupostos municipals del 2021


L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha celebrat aquesta tarda la tradicional audiència pública per presentar els pressupostos municipals i les ordenances fiscals del 2021 des de l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa.

Roigé ha començat la seva intervenció explicant que "mantindrem la congelació de tots els impostos, les taxes i preus públics per setè any consecutiu".

En aquest sentit, L'IBI tindrà una bonificació d'un 50% per a famílies nombroses, a aquells qui inverteixin energies renovables i aprofitament tèrmic del sòl i als pisos de lloguer social. En l'ICIO dels valors potestatius es farà un 90% de bonificació al centre històric de la ciutat, mentre que els nuclis urbans dels pobles de les EMD's rebran un 50%.

Roigé ha informat també que "la taxa d'escombraries s'ha rebaixat un 14% durant els últims vuit anys" i que "a partir del 3 de maig es tornarà a aplicar l'hora de gratuïtat de la zona blava".

A més, els espectacles del Teatre-Auditori Felip Pedrell comptaran amb els descomptes habituals del TR3SC i de la Xarxa de Biblioteques de Catalunya, però també s'hi afegeixen els del Carnet Jove per a menors de 25 anys.

Pel que fa als transports urbans, el bus serà al preu d'un euro pel bitllet senzill, 60 cèntims d'euro per als estudiants i 40 cèntims per als jubilats.

Tal i com ha comentat Roigé, Aigües Tortosa no ha fet cap tall d'aigua des que es va decretar l'Estat d'Alarma. D'aquesta manera, s'ha garantit que tothom hi tingui accés com a bé essencial. Algunes de les innovacions a destacar són el sistema de telelectura dels seus comptadors que permeten detectar fuites d'aigua i generar així un estalvi d'uns 97.500€/any a les famílies, així com també detectar el consum zero d'aigua en pisos on hi viuen persones grans soles i que permeten que l'associació Sempre Acompanyats i els serveis d'emergència puguin actuar amb rapidesa.

Passant a l'àmbit dels esports, s'ha donat a conèixer el bon rendiment dels gimnasos Win de Tortosa i de l'EMD de Jesús que permeten l'ús dels dos pel mateix preu i un 15% de descompte amb els abonaments, ara també a la gent en situació d'atur.

A continuació, Roigé ha donat a conèixer les dades dels pressupostos generals, tenint en compte el context amb el qual s'han hagut de fer després de la modificació pressupostària a causa de l'esclat de la pandèmia del Covid-19. Una modificació que passà per la rebaixa de la taxa d'escombraries comercials, de no cobrar la taxa de terrasses, de llençar campanyes de dinamització del comerç local i del consum de productes de quilòmetre zero i de destinar ajudes de 400€ per a comerciants, autònoms, restaurants i estètica. Un fet que ha suposat un impacte de 3,8 ME més a les finances municipals. Amb tot, l'Ajuntament de Tortosa ha reduït el seu endeutament un 25,88% entre el 2015 i el 2019 i té una previsió de reduir-lo fins el 31,47% a finals del 2023.

Ara, l'Ajuntament ha estat beneficiari del romanent de tresoreria que quedava pendent i que ha suposat un ingrés directe de 6.035.000€ que suposen la inversió màxima que mai abans s'ha dut a terme a la ciutat. Essent així de 91.626.982, 72€ el pressupost consolidat total per a l'exercici d'aquest 2021 que es preveuen destinar a uns principals eixos principals com la cultura, el patrimoni, el servei a les persones, la via pública, la sanitat, els pobles i l'acció social.

En l'àmbit sanitari, Roigé ha destacat que "hem consolidat l'Hospital de la Sta. Creu de Jesús com a centre de referència de la sanitat que ha servit per a l'equilibri territorial i la capitalitat durant la pandèmia del Covid-19, igual que ha passat amb la Clínica de les Terres de l'Ebre que vam municipalitzar i que aleshores ningú va entendre, però que hem vist com ara, amb la pandèmia, ens ha estat essencial".

En relació a l'àmbit social, s'ha anunciat que es doblaran les partides del Tiquet Fresc, dels SIAD's, del Pla LGTBI i del programa Oikia, de la Creu Roja.

En l'àrea de cultura, la més important d'aquest 2021, comportarà una inversió de 260.000€ per a la Capital de la Cultura Catalana i 40.000€ més per a la Capital de la Ciutat Gegantera.

A més, es durà a terme la creació d'una nova sala de pintura al Museu de Tortosa i un nou centre sociocultural a Ferreries, a l'antiga fàbrica INDO, perquè al Centre Cívic no hi ha prou espai per absorbir les peticions de tota la ciutat.

En l'àmbit de la via pública, l'Ajuntament seguirà millorant i transformant el centre històric i apostant pel turisme que ha augmentat de manera exponencial a la ciutat essent la segona destinació turística de les Terres de l'Ebre l'estiu passat i on ara, durant la Setmana Santa, alguns dels establiments han arribat al 100% d'ocupació.

Les EMD's disposen d'un nou conveni que els aporta un increment de 2,5 ME i els dota així de més autonomia financera i de més atenció. Així doncs, es duran a terme algunes obres com la del local d'hivern de Els Reguers i la remodelació de la Plaça de l'Església de Vinallop.

Segons ha informat Roigé, a dia d'avui s'estan acabant d'exhaurir els diners destinats a obres públiques que quedaven pendents encara de l'exercici anterior i que no es van poder executar per culpa del Covid-19. Però, l'exercici 2021 permetrà que es destini un milió d'euros a la via pública, 450.000€ en camins, 348.000€ en enllumenat, 300.000€ en senyalització semafòrica, 100.000€ en parcs infantils i barreres arquitectòniques, 268.435€ en la finalització de les obres de la Catedral i 343.915€ en la creació del museu Cota 0 i del vídeo-mapping de la Catedral. També s'invertiran 1.150.000€ en la remodelació del C/Cervantes que es convertirà en un espai peatonal i que comptarà amb un nou carril bici que enllaçarà amb el de l'estació de tren i també amb el de la Ronda Docs i el C/Rosselló.

Això se sumarà també a la millora de les voreres de Vora Parc amb una inversió de 408.000€, la finalització de l'interior de la plaça de l'1-O per un total de 85.000€, la remodelació de la plaça Alfons XII que suposarà també una millora dels accessos al pàrquing, també per a persones minusvàlides, per un preu de 40.000€. A més, es farà una inversió total de 110.000€ en la creació de l'enllaç del carril bici entre els dos instituts i la Via Verda, així com també el d'un altre carril bici a l'Av. Ferran d'Aragó.

En l'àmbit de les zones verdes, parcs i jardins l'Ajuntament canviarà el contracte de jardineria pel cost de 850.000€ i el primer que farà serà arranjar els jardins i arbrat del Parc Municipal per un total de 225.000€. A més, els Jardins del Temple també s'enfocaran d'una nova manera (25.000€) i es farà un manteniment i millora de l'estat de l'arbrat als jardins del Campus de la URV (30.000€).

En l'àrea del turisme, Tortosa comptarà amb els "Bons Tortosa", uns descomptes de 20€ destinats als ciutadans que podran obtenir i bescanviar als comerços. A aquest projecte s'hi destinaran 400.000€. També es farà una inversió amb una millora interior del Mercat Municipal que s'elevarà fins els 152.000€. I a això s'hi afegeixen també uns 30.000€ per a l'ampliació de l'embarcador del llagut de Lo Sirgador per l'arribada d'altres naus, una partida de 50.000€ per a la creació de nous murals d'art urbà i 18.000€ per a una renovació del contingut expositiu de l'Espai Sant Domènec. Això sense descuidar-se'n dels 450.000€ que suposaran la creació de la nova sala de pintura del Museu de Tortosa, els 80.000€ de la remodelació de la Plaça de l'Escorxador del costat del Museu de Tortosa que comportarà l'eliminació de les actuals places d'estacionament de vehicles i els 435.000€ de la creació del centre sociocultural de l'antiga fàbrica INDO. Deixant la possibilitat sobre la taula d'ampliar aquesta partida per a la construcció de les noves instal·lacions esportives al barri del Rastre a l'antic col·legi dels Josepets, una proposta que quedà ja pendent a l'anterior mandat.

Així doncs, des de l'àmbit del patrimoni també arriben altres mesures com els 100.000€ destinats a la rehabilitació i restauració del Fortí d'en Bonet. Els 528.000€ que permetran l'obertura de la muralla del Rastre amb la descoberta d'un nou passeig i d'unes noves vistes de la ciutat o els 100.000€ previstos per al malmès i abandonat Fortí de Tenasses que l'Ajuntament va adquirir en propietat.

Aquí també hi destaca la restauració de la Sinagoga del Call per un total de 240.000€ i la continuació de la rehabilitació d'edificis dels casc antic, on s'hi destinaran 70.000€.

Uns pressupostos ambiciosos que completaran un seguit d'actuacions, sobretot urbanístiques, ja anunciades i previstes pel Pla d'Acció Municipal des dels inicis d'aquesta legislatura. Unes actuacions que, cal recordar, han estat possibles en la major part pel fet de rebre en aquest exercici el generós romanent de la tresoreria que ha deixat una bona pluja de diners sobre el sòl tortosí.Tortosa, Terres de l'Ebre, 27 d'abril de 2021


Redactat per: Irene López