4/28/2021

RECICLOS, l’eina digital que premia el reciclatge del plàstic

Aquest matí s'ha presentat el projecte de RECICLOS al municipi, que premia el reciclatge del plàstic amb regals i beneficis per a campanyes solidàries. A la presentació, a l'illa de contenidors del C/ Rosselló, hi ha assistit l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé; el regidor de Serveis a les Persones, Domingo Tomàs; i el gerent d'Ecoembes, Xavier Balagué.

Aquesta iniciativa està promoguda per Ecoembes, una organització sense ànim de lucre que fomenta el reciclatge dels envasos de plàstic (el contenidor groc) de tot l'Estat espanyol.

La mesura s'ha implementat ja a 23 municipis de Catalunya, als FGC de la Generalitat i també a d'altres de l'Estat espanyol com Madrid, Navarra, València o les Illes Balears. Així doncs, Tortosa se suma a partir d'avui a aquesta xarxa del reciclatge dels envasos i ho fa posant codis QR a un total de 133 contenidors grocs de la ciutat.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha explicat que "el nostre govern municipal té la intenció d'actuar per continuar reduint les fraccions no reciclables i incentivar la recollida selectiva a la ciutat" i que "avui fem un pas més amb els RECICLOS per poder obtenir uns beneficis destinats a participar en sortejos i iniciatives socials". Roigé també ha explicat que faran arribar el projecte a totes les escoles i instituts per tal que hi col·laborin i presentin projectes ambientals.

En el seu torn, el gerent d'Ecoembes, Xavier Balagué, ha agraït el suport rebut per part de l'Ajuntament i ha comentat que "aquest sistema de devolució i recompensa incentiva el ciutadà a fer el gest de reciclar".

Però, com s'aconsegueixen els RECICLOS? El ciutadà ha de fotografiar els codis de barres dels envasos de plàstic que vulguin reciclar i pujar-los a la webapp, on cal registrar-se. Un cop es dirigeixi al contenidor groc per llençar els envasos fotografiats, haurà d'escanejar el codi QR que trobarà a la tapa. Aleshores obtindrà uns punts, els RECICLOS, tot i que hi ha una limitació de punts setmanal per tal que els ciutadans reciclin, però al mateix temps, tinguin un consum responsable dels productes. Els punts es podran bescanviar per premis com motxilles o patinets elèctrics, o bé destinar-los a projectes solidaris diversos. A Tortosa el primer dels projectes solidaris que en sortirà beneficiat és Oikia, de la Creu Roja, que permetrà que portin electrodomèstics als domicilis de les famílies més vulnerables del municipi. Quan aquest hagi assolit els 2.000 punts, s'iniciarà un nou projecte.

En relació a Creu Roja, Roigé ha puntualitzat que "hem volgut que ells siguin els primers beneficiaris d'aquest projecte perquè atenen nens i nenes vulnerables i a les seves famílies".

Cal destacar que RECICLOS ha estat possible gràcies a la col·laboració de The Circular Lab, el centre d'innovació oberta d'Ecoembes, en el qual hi van participar més de 200 startups. Finalment, fa dos anys, va començar a implantar-se el sistema com a una prova pilot a diversos municipis de Catalunya. Ara, tal i com ha informat l'organització, està previst que a finals d'any ja estigui en funcionament a totes les regions de l'Estat espanyol i que s'ideïn sistemes de reciclatge d'envasos amb recompensa similars a les estacions de transports i als centres comercials, potenciant així les noves tecnologies i afavorint un millor reciclatge.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 28 d'abril de 2021


Redactat per: Irene López