4/24/2021

Presentació del llibre “Dietari ebrenc d’un bipolar”, d’Albert Fabà

El sociolingüista i cantautor, Albert Fabà, ha retornat a Tortosa després de viure durant molts anys a Santa Coloma de Gramenet i ho fa amb un nou llibre sota el braç, es tracta del Dietari ebrenc d'un bipolar. Un llibre que ha presentat a la planta baixa de la Biblioteca Municipal Marcel·lí Domingo de Tortosa.

El seu és un llibre peculiar i gens convencional que parteix de la font d'inspiració els dietaris "Incert Alberg", d'en Josep Igual, el d'en Raimon del 1981 i "Quadern Gris", de Josep Pla, que també són citats o mencionats per l'autor al llibre.

El dietari no el feia pas cada dia, sinó que l'escrivia un cop a la setmana i durant dos anys, amb la diferència que cadascuna de les entrades és bastant més llarga de les entrades d'un dietari convencional.

Fabà ha explicat que ha volgut retre un homenatge també a Tortosa i a les Terres de l'Ebre parlant d'ambients i paisatges típics d'aquí, citant obres com "Camí de Sirga", de Jesús Moncada.

Al dietari també ens parla del cop d'estat del 23-F, del referèndum de l'1-O, dedicant també un capítol a l'amistat que tenia amb en Manuel Pérez-Bonfill, amb qui havia fet teatre de jove i interpretat obres com "El Tintero", de Carlos Muñiz, i n'ha llegit un fragment d'aquest episodi a la presentació.

Però, el rerefons del dietari és adonar-nos de com és el dia a dia d'una persona bipolar, com ho és el cas de l'autor i també del seu amic, Juli Loras, que és qui ha vingut a parlar precisament del trastorn bipolar. Loras ha explicat que "la bipolaritat és un trastorn mental greu que pot derivar, fins i tot, en el suïcidi", però que "el 30% dels casos milloren molt amb un tractament i gairebé poden dur una vida normal". Ha parlat dels cicles que comporta la malaltia que fan passar-te d'un moment d'eufòria descontrolada on el malalt podria fer autèntiques bogeries com endeutar-se o arruïnar la família, fins a moments de greus depressions. Loras ha volgut deixar clar que "no tenim cap estigma, cada cas és diferent, però podem ser ben normals", agraint que hi hagi un llibre que en pari i que faci que els ciutadans normals puguin conèixer que se sent a través de la lectura.

Per la seva banda, el regidor de cultura, Enric Roig, ha referit que "es tracta d'un dietari 100% ebrenc que dóna veu a una malaltia" i s'ha mostrat satisfet de poder estar fent aquesta presentació, ja que, l'autor i el seu pare es coneixien des de fa molts anys.

Finalment, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha reconegut que "és important que es parli i s'expliqui una malaltia i que es pugui entendre des de la societat què es pateix i com". Roigé ha explicat que va conèixer l'autor "en el moment que el seu pare ens volia ensenyar una nova obra seva" i ha destacat també que "al llibre es fa un repàs exhaustiu del paisatge ebrenc".

Finalment, Albert Fabà i Arturo Gaya han interpretat tres cançons del musical "H2O=$" que es va estrenar fa anys a Tortosa i que va ser el precedent de la conferència que comportà la lluita contra el transvasament de l'Ebre i la creació de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Les cançons interpretades han estat: "Les indústries han de beure", "Quines coses ara passen?" i "Cançó final".Tortosa, Terres de l'Ebre, 22 d'abril de 2021


Redactat per: Irene López