4/28/2021

Manel de la Vega mostra la seva satisfacció pel consens assolit a l’incorporar al text una esmena per habilitar la participació dels Ajuntaments en les obres i processos de desmantellament de les instal·lacions nuclears, el que "garanteix la seva participació i suficiència financera"

Manel de la Vega ha mostrat la seva satisfacció pel consens aconseguit amb altres forces parlamentàries per tirar endavant per àmplia majoria una proposta de modificació per habilitar la participació dels Ajuntaments a les obres de construcció, ampliació, reparació, conservació, explotació i desmantellament de les instal·lacions nuclears, al mateix temps que es manté la seva condició d'obres públiques d'interès general.


"Hem estat capaços de garantir la participació dels ajuntaments i també la seva suficiència financera". Aquesta modificació té una "importància vital per garantir els recursos pels municipis propers a les centrals nuclears d'Ascó i de Vandellòs" i obeeix a l'esforç dels socialistes al Senat de recollir i atendre les sensibilitats i demandes dels territoris, ha assenyalat el senador del PSC.


Amb aquesta modificació, inclosa en el tràmit parlamentari al Senat, s'aplicaria la normativa general sobre les obres públiques d'interès general, que inclou l'emissió d'un informe per part dels ajuntaments i que implica la subjecció a l'ICIO (Impost municipal sobre construccions, instal·lacions i obres). És a dir, els ajuntaments informaran els projectes i podran seguir cobrant l'impost municipal.


El portaveu de l'GPS, Ander Gil, ha destacat que aquesta llei dóna resposta a la necessària ambició climàtica i contribueix a la modernització de la nostra indústria i la creació d'ocupació, "apostant per la salut dels ciutadans i per la nostra biodiversitat". Perquè l'ambició climàtica és "conciliar transició energètica amb justícia social".


"Aquesta llei és un pas important en el nostre procés de recuperació i en el nostre camí cap a un model de desenvolupament diferent; durador i respectuós amb els límits del planeta. La societat espanyola, però molt especialment els joves, que no entendrien que baixéssim els braços i renunciéssim a canviar un model esgotat i sense futur. Per convicció i per necessitat", ha remarcat en la seva intervenció al plenari.


Gil també ha lamentat que el PP arribi a aquest debat "a ròssec", sense estar convençut que aquesta llei és una necessitat, "però sabent que rebutjar-la no seria entès per ningú, excepte pels socis de la ultradreta".Una llei per "l'economia del futur"


El portaveu socialista de Medi Ambient, Fernando Lastra, ha remarcat que la norma aprovada avui al Senat és una llei per a "l'economia del futur" que "demana ambició i demana avançar". "Cal parlar de la indústria del futur". Amb aquesta norma, ha destacat "el 2050 tindrem una economia descarbonitzada".


Lastra ha criticat el discurs conservador i nostàlgic de les forces parlamentàries de dretes, els vetos i les esmenes contràries no només "a l'esperit de la llei", sinó a "el que diu la Unió Europea i l'Acord de París". "On la llei demana ambició i avançar, vostès plantegen que ens quedem com estem. Això és immobilisme, i això és contrari a la modernització de país".


El portaveu de Medi Ambient també ha volgut agrair la receptivitat dels grups amb els quals s'han assolit acords en el tràmit parlamentari de Senat. "Hem avançat i arribat a solucions" que ajuden a millorar i aclarir aspectes. En concret, s'ha referit a la necessitat d'evitar, amb l'aprovació d'aquesta llei, la litigiositat produïda per la Llei de Costes de 2013 aprovada pel PP, i "sobre la qual el Consell d'Estat ja ens va advertir".


Lastra també s'ha referit a la modificació per habilitar la participació dels ajuntaments en les obres que afectin instal·lacions nuclears en els seus territoris, el que evitarà "problemes als interessos municipals". "En aquest procés no pot haver-hi perdedors, busquem una victòria perfecta, sense vencedors ni vençuts", ha conclòs