4/12/2021

L’Ajuntament de Tortosa presenta la 2a edició de la Setmana de la Memòria Històrica

Des que es va decidir crear la regidoria de la Recuperació de la Memòria Històrica, la seva regidora, Dolors Bel, es va comprometre en tirar endavant una data oficial per tal de commemorar els fets succeïts a Tortosa durant la Guerra Civil, així com tots els damnificats tortosins de la II Guerra Mundial. Aquesta data es va fixar al calendari per tal que fos el dia 15 d'abril, data en què es recorda el brutal bombardeig que va patir Tortosa el Divendres Sant del 1937 (Divendres de Sang) en el qual van caure més de 20 tones de metralla a la ciutat, deixant-la completament enderrocada i causant un total de 92 morts. A més, des de la regidoria també es va plantejar la creació de la Setmana de la Memòria Històrica per tal de celebrar un seguit d'actes que permetessin el record de tots aquests fets, també entre la població més jove. L'any passat, però, que hauria d'haver-se celebrat la 1a edició de la setmana es va haver de celebrar íntegrament de manera online a través del web de l'Ajuntament a causa del confinament de la pandèmia del Covid-19.

Ara, la situació tampoc és molt més esperançadora i les restriccions de mobilitat i d'aforament segueixen ben vigents, però això no serà cap obstacle perquè aquest cop puguin programar-se alguns dels actes que en la passada edició no van ser possibles de celebrar.

Així ho ha explicat avui la regidora a la roda de premsa per presentar els actes que configuraran aquest programa de la 2a edició de la Setmana de la Memòria Històrica que tindrà lloc entre els dies 14 i 17 d'aquest mes.

El primer dels actes tindrà lloc dimecres i consistirà en una conferència a les 19h de la tarda des del Saló de Plens de l'Ajuntament de Tortosa i que, per qüestions d'aforament, es podrà seguir de manera virtual a través del canal de YouTube i de les xarxes socials de l'Ajuntament. La conferència "Desplaçats de Tortosa, arrelats a Vic" serà a càrrec d'Andreu Caralt, de l'empresa turística de Terra Enllà, i del divulgador cultural, Xavier Cateura.

D'altra banda, dijous se celebraran un parell d'actes. El primer, a les 19h, serà un club de lectura del còmic Maus, d'Art Spiegelman, que explica la història del seu pare com a jueu polonès supervivent del camp de concentració d'Auschwitz, i es durà a terme a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. El mateix dijous a les 19:30h es farà el lliurament del 2n premi "Petjades", que premia els treballs de recerca dels instituts ebrencs dedicats a la recuperació de la memòria històrica.

Divendres 16 a les 18h l'escriptor barceloní, Víctor Amela, presentarà el seu llibre "Ens van robar la joventut" a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, que parla dels supervivents de la Lleva del Biberó. De nou, una presentació que s'hauria hagut de fer l'any passat, però que es va haver de suspendre per la situació del confinament.

Finalment, dissabte es farà la inauguració de l'exposició "Perseguits i Salvats: la batalla del Pirineu, la xarxa d'evasió al Pirineu durant la II Guerra Mundial", que parla dels camins que duien cap a l'exili i que travessaven els Pirineus. L'acte serà a les 12h al Museu de l'Ebre.

Cal destacar també que per tal d'assistir a les activitats que organitza la biblioteca és necessari inscriure's prèviament per reservar la plaça a través del correu (bmd@tortosa.cat).


Tortosa, Terres de l'Ebre, 12 d'abril de 2021

Redactat per: Irene López