4/08/2021

La cultura popular ebrenca estarà present a la 33ª edició d’Adifolk,a l’Alguer

La Casa dels Gegants va acollir la presentació del 33è Aplec Internacional de Cultura Popular Catalana, l'Adifolk, que tindrà lloc a l'Alguer entre el 24 i el 26 de setembre. L'acte s'ha fet a Tortosa en motiu de la capitalitat de la cultura catalana i també perquè una setmana abans del festival serà la capital gegantera.

Aquest aplec hauria hagut de celebrar-se l'any passat, però es va haver de cancel·lar pel Covid-19. Ara, després de la seva última estada a Compenhaguen, farà aturada a l'Alguer, a Sardenya, on ja s'hi va celebrar l'edició de l'any 2000.

Així ho va explicar el president d'Adifolk, Ivan Besora, que va destacar que "estem en uns moments complicats marcats per la pandèmia, però hi tenim tot preparat perquè es pugui fer" i que "esperem que aquesta flama de la cultura popular continuï ben viva i no s'aturi i que la CCC sigui un bon estendard de Catalunya".

L'Adifolk s'emmarcarà en la festa major de Sant Miquel de l'Alguer i fins allà s'hi desplaçaran 800 representants d'un total de 40 agrupacions culturals d'arreu de Catalunya.

De les Terres de l'Ebre hi participaran la Banda de la Federació Catalana de Societats Musicals, La Lira Roquetense, la Cobla Ciutat d'Amposta, el grup de jota "Paracota" d'Amposta, els hereus i les pubilles de Gandesa i de Villalba dels Arcs i Morràpita, l'associació del joc de la morra de Sant Carles de la Ràpita. Des de Tortosa també s'hi desplaçaran els geganters de al Colla Gegantera de Tortosa que duran els gegants de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. Encara no està decidit, però probablement els gegants tortosins no s'hi desplaçaran per les qüestions logístiques que comporta.

L'acte inaugural del festival tindrà lloc el divendres 24 de setembre a les 20:30h a la Plaça Sulis de l'Alguer i finalitzarà amb una cantada d'havaneres i rom cremat. Un dels principals actes del programa serà "La Festa Major a Catalunya" que tindrà lloc el dissabte 25 a la Plaça Sulis i consistirà en una representació simbòlica del que seria una festa major tradicional catalana. Acabarà ben entrada la nit amb la Nit del Foc i el ball de diables.

Al llarg de tot el cap de setmana es ballaran sardanes, jotes, es faran demostracions de jocs tradicionals, balls de bastons, cercaviles amb bestiari català, com la Mulassa de Vic, i també es faran conferències i debats al Museu Arqueològic de la Ciutat de l'Alguer. A la ponència "La tradició de la Pubilla i l'Hereu a Catalunya, a càrrec del Foment de les Tradicions Catalanes, hi participaran els representants de la Terra Alta.

Finalment, diumenge 26 a les 20:30h es farà l'acte de cloenda amb tots els grups i colles participants.

Cal destacar també que 15 dies abans es farà la presentació de l'exposició "La Catalogna del cielo", cedida pel departament de Turisme de la Generalitat de Catalunya i la "Mostra de les diferents Federacions nacionals de cultura popular de Catalunya".

Per la seva banda, el delegat dels SS.TT. de Cultura de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l'Ebre, Ferran Bladé, va destacar que aquesta "és una molt bona iniciativa que permet la internacionalització de la cultura popular i explicar com som a la resta del món" i que "esperem que aquells dies siguin un èxit per la cultura i facin de Catalunya una terra lloable i constructiva per al món sencer".

El vicepresident d'Adifolk, Oriol Ramírez, fou l'encarregat de llegir la carta del Síndic de l'Alguer, Mario Conoci, que apuntava que "aquest certamen ens permeti consolidar encara més les relacions amb Catalunya" i que "estem honorats de representar Catalunya en aquest esdeveniment. Us esperem a tots i tenim les portes obertes als amics catalans".

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va mostrar-se satisfeta de la participació ebrenca al festival i va recordar que "som la cruïlla dels Països Catalans i és una gran oportunitat poder exportar la cultura arreu i més després del que estem patint amb la pandèmia", ja que "aquesta magnífica trobada és una aposta pel folklore que ens internacionalitza a nivell de territori".

Roigé va agrair la implicació de la Colla Gegantera de Tortosa i va aprofitar l'ocasió per anunciar que Tortosa incorporarà uns nous gegantons per als més petits de la ciutat en el marc de les Festes de la Cinta i que, al mateix temps, també procedirà a la creació d'unes rèpliques de les parelles de gegants més antigues de la ciutat perquè aquestes convé que es restaurin i es preservin adequadament.

L'acte va cloure amb la projecció de l'espot publicitari del 33è aplec d'Adifolk que des d'ahir a la tarda ja està disponible a les xarxes socials de l'organització, i amb una fotografia conjunta a la Llotja del Parc amb tots els representants de les agrupacions culturals ebrenques participants.Tortosa, Terres de l'Ebre, 7 d'abril de 2021


Redactat per: Irene López