4/11/2021

JoanTardà: “Al final la ciutadania haurà de decidir què pesa més si la independència o un nou encaix amb Espanya”

Ahir a la tarda, el diputat al Congrés d'ERC, Joan Tardà, va presentar el seu llibre "En defensa pròpia" al Centre Cívic de Ferreries. L'acte va ser presentat per la regidora de l'Ajuntament de Tortosa, Pilar Caballé, i va comptar també amb la participació del periodista i assessor d'ERC, Sergi Sol, que és l'autor del pròleg del llibre.

Sol va ser el primer en intervenir i començà desmentint el fet que Tardà sigui "anti-convergent" tal i com s'afirma des de les files de Junts per Catalunya. Segons Sol, "Jordi Sànchez va dir que Rufián i Tardà no volien a JXCAT al Govern i jo això no els ho he sentit a dir en la vida perquè nosaltres el que volem és que hi hagi un front ampli on hi siguin tots". Sol va reivindicar els republicans com "els camàlics de la història" i acusà Junts de tenir "una reticència numantina a investir un president republicà".

El periodista explicà també que al 1991 va estar tancat a la presó d'Alcalà-Meco per declarar-se un insubmís i ser un dissident polític. Allà va viure de prop l'interès que hi havia per la boxa i recordà un combat de boxa on el boxejador espanyol acabà tant mal parat que va haver de retirar-se de per vida de la lluita quan, si hagués assumit la derrota, hauria pogut guanyar més endavant amb una millor preparació física. Aquesta ha estat la metàfora que ha utilitzat per tornar el debat al camp de la política i recordar que "una retirada a temps et permet tornar més endavant i endur-te una victòria. Nosaltres hem vingut a guanyar i ens hem de preparar molt millor per al proper assalt".

Sol també va dirigir-se especialment a l'alcalde de Roquetes, Paco Gas, que el proper dilluns ha d'anar a declarar pel referèndum de l'1-O, per dir-li que Junqueras li transmet una abraçada immensa i anima tothom a acompanyar l'alcalde fins a les portes del judici.

Per la seva banda, Joan Tardà, començà parlant del llibre destacant que "no és una obra acadèmica perquè jo no sóc politòleg" i que "és un discurs continuat que tampoc està estructurat per capítols". Tardà va dir que el llibre "està adreçat a les persones que tenen un lligam amb el republicanisme, però també a aquells que siguin votants ocasionals d'ERC" i que "pretén recordar-nos que les coses han canviat tant i en tant poc temps que no som capaços ni de copsar la magnitud d'aquests canvis".

Per Tardà, "res del que ha succeït s'entendria sense l'existència del republicanisme, que ha actuat com a catalitzador del procés" i això és el que justifica que el camí de la independència hagi de ser "molt ample".

Tardà va criticar CiU en dir que "quan Carod-Rovira s'escarrassava a demanar l'Estatut per a Catalunya, Jordi Pujol des del faristol li deia que 'ara això no toca'" i va recordar a Junts que "la República no ens està esperant a la cantonada", justificant així que "no tenia cap sentit que el Govern efectiu fos a Bèlgica ni que Toni Comín exercís com a conseller de Salut des d'allà".

Entrant en el debat parlamentari dels darrers anys, Tardà no va estar-se de comentar el cas de la investidura de Carles Puigdemont, per recordar que "s'ha d'anar en compte de no dipositar totes les forces en la lluita anti-repressiva" i respecte al tema del vot delegat dels presos polítics que, en el seu moment, enfrontà ERC i JXCAT, va destacar que "Raül Romeva i Oriol Junqueras no van tenir cap mena de prejudici en delegar el vot a en Sergi Sabrià i ens van atacar i dir de tot perquè aleshores el patriotisme passava per no delegar el vot".

Per denunciar també que "hi havia atacs brutals a la consellera Esther Capella amb insults per part d'alts càrrecs importants del Govern, així com pel mateix president Torra que l'acusà de no fer res per obrir les presons".

Tardà reivindicà que "la història no té un moviment uniforme i, de vegades, s'accelera" i que, en aquesta línia, "ERC no ha modificat la seva estratègia i segueix emmarcada dins del Junquerisme que és l'evolució del que van encarnar Puigcercós i Carod-Rovira". Per això, "cal seguir consolidant la coherència ideològica que ara ens permet aspirar a tenir l'hegemonia".

El republicà digué que "Catalunya vol ser un sol poble, tot i que afirmar-ho em genera una mica de desassossec" i és que, en aquest sentit, Tardà parla del que anomena al seu llibre com a "principi de realitat" aplicat al fet que "no es pot construir la independència sense els no-independentistes". Una màxima que digué que és ignorada per part del nacionalisme català i per part dels partits unionistes. Ara bé, recordà també, a tall d'anècdota, que en Rufián li explicà que en un viatge al Canadà, Pedro Sánchez reconegué que els catalans tenien dret a decidir. Un fet que el president del govern espanyol ja mai més ha tornat a esmentar.

Tardà presenta el seu llibre com la continuïtat del llibre "Tornarem a vèncer", de Marta Rovira i Oriol Junqueras, ja que defensa també la desobediència civil i parla del concepte de "la cultura del no-bloqueig" que "permetrà construir una solució conjuntament on tots se sentin cridats a participar en un nou referèndum". I és que, per Tardà, "al final la ciutadania haurà de decidir què pesa més si la independència o un nou encaix amb Espanya", en relació a recuperar també la idea del Pacte Fiscal que Artur Mas anà a defensar a Espanya i que plantegés un possible concert econòmic per a Catalunya, similar al del País Basc.

Tardà acabà recordant que "no podem tornar a bloquejar-nos i, per això, cal seguir avançant en aquest marc teòric que ja és el que havien iniciat Marta Rovira i Oriol Junqueras" i que "a mesura que es vagi avançant és possible que la repressió de l'Estat també vagi mutant i no desaparegui, mentre que les contradiccions es facin encara més evidents".

En posteriors declaracions a la premsa, Tardà va referir-se al cas de la inhabilitació del membre d'ERC del Congrés, Joan Josep Nuet, arran del judici dels membres de la Mesa del Parlament de Catalunya pel referèndum de l'1-O que es va saber a través de la premsa ahir mateix al migdia. Tardà digué que "ho lamento molt i, de fet, és una manifestació de com i de quina manera s'exerceix la repressió i, per això, nosaltres optem per donar preeminència a la desjudicialització que passa per l'amnistia i no pels indults" posant en valor que "una persona no independentista com ell va defensar sempre la majoria parlamentaria i exercí com a persona d'esquerres i demòcrata". Per acabar dient que "espero que no s'estronqui la seva trajectòria política perquè és una persona d'una gran vàlua personal i també política".

L'acte va finalitzar amb la interpretació de la "Rumba republicana" i d'altres cançons reivindicatives per part del cantautor Pep Picas. Entre els assistents, cal destacar la presència de l'exdiputada al Parlament, Irene Fornós, així com també del cap de l'oposició a l'Ajuntament de Tortosa, Xavier Faura, l'alcalde de Roquetes, Paco Gas, o l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, entre d'altres.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 9 d'abril de 2021


Redactat per: Irene López