4/22/2021

Es presenta el llibre pop-up dels 7 tresors de la Capital de la Cultura Catalana

La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa va acollir ahir al vespre la presentació del llibre pop-up dels 7 tresors de la Capital de la Cultura Catalana. El llibre, obrat a la botiga de manualitats WacaPaka, no només és un regal ideal per tots aquells turistes que visiten la ciutat per primera vegada, sinó que es converteix en el record editat més espectacular del pas de Tortosa per la capitalitat de la Cultura Catalana.

Es tracta d'un volum confeccionat al 100% de manera artesanal cosint i enganxant cadascuna de les figures i dels elements que el conformen. Un total de set pàgines gruixudes desplegables que corresponen als set tresors escollits de la capital: les muralles i fortificacions, la Festa del Renaixement, la Catedral, el riu Ebre i la navegació fluvial, els Reials Col·legis, la Banda Municipal de Música i el Museu de Tortosa i edificis modernistes.

Tots ells han estat construïts amb la tècnica de l'enginyeria de paper combinant també la il·lustració digital per als fons dels dibuixos i, com va explicar la seva mestra artesana, Alícia Andreu, "hi ha hagut alguns tresors que han presentat més dificultats a l'hora d'elaborar-los, com ho és el cas del pou dels Reials Col·legis que vam haver de repetir diverses vegades". I és que Andreu va reconèixer que no han estat capaços de trobar cap impremta en totes les Terres de l'Ebre i el País Valencià que estigués disposada a imprimir un llibre d'aquestes característiques, ja que, aquestes argumentaven que només s'elaboren a la Xina. Finalment, les portades i el llom de l'obra ha estat imprès i editat per l'impremta Querol i en Ramon Vericat.

En destaca el dibuix de la Festa del Renaixement on s'han intentat representar al màxim nombre de grups participants possibles i on, fins i tot, apareixen les pròpies il·lustradores al campament del Pou del qual en són membres.

També és curiosa la làmina del riu Ebre i de la navegació fluvial, ja que Andreu explicà que ha volgut retre un homenatge a la pintora tortosina que marxà a viure a París, Marie Cugat, que pintava sobre la seda. Cugat fou una de les impulsores de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i va deixar-nos recentment, l'estiu passat.

Anècdotes que demostren que al darrere d'aquest llibre hi ha hagut moltes hores de feina, de passió i de dedicació lliurades a una tasca que perdurarà per sempre en la història de la ciutat i que res, ni tan sols el més passatger dels detalls, ha estat improvisat.

Per la seva banda, el regidor de cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, ha explicat el curiós fet que la idea de fer aquest llibre pensant en la CCC se li va ocórrer un dia tot passejant per la Mostra d'Art i d'Artesania de l'Associació dels artistes de l'Ebre que exposen els seus treballs els dissabtes al davant del Mercat Municipal. Allà va trobar-se amb l'Alícia Andreu i la Sara Ismael amb unes demostracions d'aquests dibuixos pop-up que servirien, després de madurar la idea, per elaborar el llibre que aquest Sant Jordi podran tenir molts tortosins a les mans.

Finalment, en el seu torn, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va mostrar-se satisfeta del resultat de l'obra tot destacant que "és un projecte que em va encantar, una proposta preciosa, que sabia que aniria més enllà de la CCC, igual que passarà, per exemple, amb l'Himne de la CCC, d'Arturo Gaya i Quico el Célio". Per acabar recomanant a la ciutadania que el compri per regalar-lo aquest Sant Jordi, ja que és "una autèntica joia d'art que val molt la pena".

Cal recordar també que fa uns 15 dies enrere es va celebrar l'acte de lliurament dels diplomes dels 7 tresors de la CCC i que els representants de cadascuna d'aquestes candidatures van ser obsequiats també amb un exemplar del llibre.

El llibre es podrà adquirir durant tota la jornada de Sant Jordi a la botiga del WacaPaka.Tortosa, Terres de l'Ebre, 22 d'abril de 2021


Redactat per: Irene López