4/26/2021

El PSC DENUNCIA QUE ONZE LLARS D’INFANTS DELS POBLES PETITS DE LES TERRES DE L’EBRE DESAPAREIXERAN AMB LA NOVA PROPOSTA DE LA GENERALITAT.


Actualment, l'import econòmic que estan sufragant els ajuntaments per fer front a les despeses econòmiques de tenir una llar d'infants oscil·la aproximadament al voltant 15.000 € anuals, a part de les despeses pròpies de manteniment de l'edifici, i neteja. Amb el nou conveni que pretén aplicar la Generalitat suposarà que en el millor dels casos els ajuntaments hauran d'abonar al Departament més de 30.000 € anuals. "La proposta del Departament d'Educació fa insostenible per a les arques municipals el manteniment de les llars d'infants rurals donat què suposa augmentar en un 100% les despesa econòmica". Josep Lleixà Alcalde del Masdebarberans.


En aquests moments els municipis petits no solament han de fer front a la baixa natalitat i el despoblament si no també als entrebancs de la Generalitat que cada dia esta posant més dificultats, i posa en perill la pervivència dels pobles petits perquè no es fan polítiques que afavoreixen el repoblament. "De fet aquesta decisió unilateral pot arribar a significar que l'escola rural desaparegui per falta d'alumnat suficient que ha de venir de l'educació d'1 a 3 anys, amb la conseqüent pèrdua de població perquè els serveis bàsics com és l'educació no es puguin impartir al mateix municipi". Mercè Pedret alcaldessa de Benifallet.


"La Generalitat ha d'aprofitar l'oportunitat dels fons que provenen del govern d'Espanya, més de 200 milions d'euros per al primer cicle d'educació infantil, contemplats als Pressupostos Generals de l'Estat. És inadmissible que els ajuntaments petits hagin de doblar les seves aportacions econòmiques per conservar el servei, amb l'agreujant que el conveni que proposa el Departament d'Educació elimina les ajudes que actualment reben els ajuntaments." Ha afirmat Manel de la Vega, Primer Secretari del PSC a les Terres de l'Ebre.


Des del PSC reclamem que la Generalitat assumeixi a partir del curs vinent 2021-2022 el cost econòmic del personal de les llars d'infants rurals i compleixi en la normativa vigent des de la corresponsabilitat entre l'administració educativa de la Generalitat i les administracions locals. És de justícia social que tothom, independentment del municipi on tingui la seva residència, per petit que sigui, ha de tenir garantits tots els drets i per descomptat el dret a l'educació en les primeres etapes de la vida per consolidar l'arrelament a l'entorn rural, i per tant afavorint la supervivència dels pobles petits. Acaba dient Josep Lleixà


En aquest sentit el PSC presentaran mocions als municipis i als quatre Consells Comarcals de les Terres de l'Ebre, ja que cal sumar esforços perquè el món rural no acabi perdent més serveis bàsics que suposarien la mort de molts pobles petits.