La Diada de Sant Jordi a la ciutat de Tortosa s'ha iniciat amb total normalitat, tot i estar, evidentment, marcada per la pandèmia del Covid-19 i les seves restriccions que han impedit que hi hagués habilitat l'habitual recorregut d'estands i paradetes pels carrers i al voltant de la plaça de la Cinta.
Així doncs, els diferents establiments s'han repartit al llarg del dia els autors ebrencs que havien presentat alguna novetat literària, per tal que passessin a signar llibres per franges horàries i evitant les aglomeracions i les cues. Tot i que, en alguns punts de venda no s'ha pogut evitar el col·lapse en hora punta.
La jornada ha continuat a la plaça de l'Absis de la catedral on Pili Cugat i Carlos Lupprian han fet un homenatge a l'escriptor i poeta recentment desaparegut, Josep Igual, a través de l'espectacle "Paraula Viva".
A continuació, al mateix espai ha tingut lloc el lliurament del Premi Sant Blai 2021 que acostuma a lliurar-se al mes de febrer, en motiu de les festes de St. Gil de Frederic, i s'havia hagut d'aplaçar per les restriccions del PROCICAT.
Així, doncs, el president de l'Associació de Veïns del Centre i Nucli Antic ha anunciat que el guardó d'enguany era per a la dinamitzadora cultural i exfuncionària de l'Ajuntament de Tortosa, Cinta Llasat.
Llasat treballà com a modista per al consistori, essent la directora de l'Escola Municipal de Tall i Costura. Va ser l'encarregada, per exemple, de confeccionar els primers vestits dels gegants Rufo i Rubí i dels primers nans que van haver-hi al seguici festiu. Sempre ben vinculada al món de la festa i de les tradicions tortosines, Llasat va ser també l'organitzadora d'un pessebre vivent i de les cavalcades del Reis Mags, a qui també els feia el vestuari. A més, va ser la impulsora del Premi Mn. Ovidi Tobías "Dóna'm la mà" i la responsable de la recuperació de la festivitat de Sant Gil de Frederic, estant també molt vinculada a la cristiandat i a la fe.
El 1994 rebé una placa al mèrit per la seva feina al capdavant dels tallers municipals, però ha estat també guardonada amb la insígnia d'Isabel la Catòlica o la Insígnia de l'Ordre de l'Aixa de l'Ajuntament de Tortosa.
La guardonada, visiblement emocionada, ha agraït a l'AA.VV. la seva tasca i l'honor de rebre el premi. Ha dit que "cal oferir-lo també a totes les dones de Tortosa i de la postguerra que van fer un gran sacrifici per tirar endavant els seus fills" i ha fet una petició al govern de la ciutat: "que facin unes festes d'hivern i en sigui patró Sant Francesc Gil de Frederic". Recordant finalment que és un luxe que durant aquest 2021 Tortosa sigui la seu de la Capital de la Cultura Catalana.
Per la seva banda, el regidor del barri del Centre i el Nucli Antic, Enric Roig, ha destacat que "Llasat sempre ha treballat per aportar el seu gra de sorra a la cultura de la ciutat" i que "ella encarna a la perfecció el lema que som la cultura que vivim".
Roig ha explicat també les properes actuacions previstes al barri del Castell que permetran enllaçar-lo finalment amb la zona del Castell de la Suda. Així com també de la remodelació de la plaça de l'Escorxador que permetrà que enllaci amb la plaça de la Catedral i, al seu torn, amb el Museu de Tortosa. Un museu que, com ja sabem, inaugurarà properament una nova sala i netejarà la seva imatge, amb la neteja i poliment de la façana.
I a l'informe d'actuacions urbanístiques previstes també s'hi ha afegit l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que ha recordat que el nucli antic tindrà una major connexió en el punt en què s'enllesteixin les obres de la plaça de l'Ajuntament i de la plaça d'Alfons XII. Unes obres que seran, si més no, el preludi de l'ambiciós projecte de pacificació de l'Eixample tortosí del carrer de Cervantes que el convertirà, també, en un passeig peatonal.
En relació a la guardonada, Roigé ha dit que "per a mi és un referent perquè és una gran dona amb un extens currículum, solidària, dedicada a la cultura i que fou la primera dona pregonera de la ciutat". Li ha volgut agrair especialment la tasca duta a terme al capdavant del programa d'acompanyament de la gent gran "Compartim" de l'Hospital de la Santa Creu de Jesús. Roigé ha demanat també al regidor de festes, Domingo Tomàs, que valori la proposta de les festes d'hivern i de dedicar-les a Gil de Frederic.
Per acabar, s'han fet tots una fotografia de grup, però en el marc de l'acte s'ha dut a terme la presentació del primer disc en solitari, "Bonaire, 12", del cantautor de Quico el Célio, Arturo Gaya, amb la col·laboració del guitarrista, Sergi Trenzano.
En aquest disc, sorgit i ideat en temps de confinament, Gaya narra les seves vivències com a infant nascut al casc antic, al C/Bonaire, 12, on explica que ell era fill d'un guàrdia urbà. La cançó de capçalera del disc és la referent al carrer "M'agrada el carrer Bonaire", tot i que, alhora incorpora altres poemes musicats de poetes ebrencs com ho és el cas d'una versió del poema de Gerard Vergés "Parlo d'un riu mític i remorós", que cal recordar que ja havia estat versionat en el seu dia per la formació de Riu en So.
I així, amb la suposada voluntat de retre un homenatge pòstum a la figura del poeta Gerard Vergés, desaparegut precisament tal dia com avui del 2014, Gaya i Trenzano han interpretat la cançó a l'Absis de la catedral en el seu record.
Finalment, s'ha emès el videoclip original de "M'agrada el carrer Bonaire" que, tal i com s'ha informat, estarà disponible a les xarxes socials a partir de la nit.
Tortosa, Terres de l'Ebre, 23 d'abril de 2021
Redactat per: Irene López