3/15/2021

Unió de Pagesos seguirà treballant per acabar amb l‘abús i l’especulació amb l’oli d’oliva

Unió de Pagesos seguirà treballant, com ha fet fins ara, contra les pràctiques d'abús que porten a la banalització de l'oli de d'oliva per part de la gran distribució. Per això, a les propostes d'esmenes presentades al Congrés dels Diputats respecte al projecte de llei per a la millora del funcionament de la Llei de la cadena alimentària, el sindicat ha reclamat, entre altres qüestions, que el text reculli la revenda a pèrdues i que s'inclogui com a infracció greu.
 
Unió de Pagesos denuncia que el sector de l'oli pateix una greu crisi de preus des de fa molt temps i no sempre ha estat per raons de mercat, sinó moltes vegades provocada pels efectes de campanyes d'ofertes de preu per part d'envasadors i de la gran distribució, que converteixen aquest producte en reclam per als consumidors. El sindicat també ha denunciat que en aquestes campanyes no tot l'oli verge i verge extra que es ven amb aquestes denominacions ho és, a la vegada que reclama a la societat que es recuperi la valoració d'aquest producte per evitar que es continuï enganyant els consumidors a costa de la pagesia i amb l'únic benefici de la indústria i la gran distribució.
 
El sindicat també ha insistit reiteradament que, tot i que l'Estat espanyol és el principal país productor i exportador d'oli d'oliva, la majoria de cops continua essent el que pitjors preus en origen ofereix a la pagesia. En aquest sentit, Unió de Pagesos insta l'Administració perquè incorpori l'oli d'oliva dins de l'Observatori de preus de referència que publica el Departament d'Agricultura, per tal de disposar d'uns preus de referència transparents, poder-ne analitzar l'estructura i la formació i poder alertar de situacions de pertorbació de mercat.
 
Per tot això, Unió de Pagesos ha organitzat demà dimarts, 16 de març, a les 19.30 h, la xerrada en línia 'Balanç del sector i principals reptes que passen per acabar amb la banalització de l'oli'. Hi participaran Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos; Antonio Castellanos, exdirector de la Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders; Jordi Pascual, responsable nacional del sector de l'Oli d'Unió de Pagesos, i Dani Forcadell, responsable de Sectors Agrícoles d'Unió de Pagesos.