3/19/2021

Unió de Pagesos exigeix l’aturada del Pla de Protecció del Delta i presenta una denúncia contra l’Estat a Europa per l’incompliment de directives ambiental

Unió de Pagesos ha presentat una sèrie d'al·legacions al Pla per a la Protecció del Delta de l'Ebre proposat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. El sindicat considera que, tal com està redactat actualment, el Pla és completament inacceptable ja que suposa un canvi transcendental en la configuració del Delta i comporta greus afectacions pel territori, tant en l'aspecte ambiental com en l'aspecte econòmic.

També en la línia de defensa d'aquesta zona, el sindicat ha presentat una denúncia a la Comissió Europea per la infracció de dues directives mediambientals, ja que el Pla no inclou cap avaluació de les seves possibles repercussions sobre les Zones per a la Protecció per de les Aus (ZEPA) i les Zones Especials per a la Conservació (ZEC ) ni preveu les mesures necessàries per evitar el deteriorament  d'aquests hàbitats. Una denúncia, aquesta, que el sindicat obre a totes les entitats i persones a títol individual que ho desitgin perquè se la facin seva. Podeu fer vostra la denúncia omplint les vostres dades en el següent formulari i enviant-lo per correu electrònic a sg-plaintes@ec.europa.eu.

El sindicat discrepa amb la proposta del Ministeri de no intervenir i deixar que siguin els processos naturals els qui donin forma a la línia de la costa. Unió de Pagesos considera que aquesta aposta tan sols suposaria l'abandonament del Delta i la pèrdua d'una gran quantitat de terreny actualment dedicat al cultiu de l'arròs. Una activitat, afegeix el sindicat, que no només té un gran impacte en l'economia de la zona sinó que també compleix un gran paper ambiental com a hàbitat per a les espècies d'au que fan vida a les zones protegides del Delta de l'Ebre.

Al mateix temps, Unió de Pagesos recorda que la zona del Delta és la zona humida més gran de Catalunya i una de les més importants de l'Europa occidental i que compta amb diverses figures de protecció com són la categoria de Zona Especial per a la Protecció de les Aus (ZEPA), de Zona Especial per la Conservació (ZEC) de la regió biogeogràfica mediterrània i forma part de la Xarxa Natura 2000, entre d'altres.

Per tots aquests motius, el sindicat demana al Ministeri que aturi la tramitació del Pla per a la Protecció del Delta de l'Ebre tal i com està concebut, ja que és contrari al dret, i considera que sols podria tirar endavant si se'n fa una revisió per assegurar que no malmeti l'espai.