3/10/2021

Unió de Pagesos exigeix aturar l’especulació i el model d’implantació d’energies alternatives depredador dels espais agraris


Unió de Pagesos reclama, en el seu programa per a les eleccions agràries del 25 i el 26 de març, amb el lema Amb Unió hi guanyes tu, aturar l'especulació i el model d'implantació d'energies alternatives que té un efecte depredador per als espais agraris. El sindicat, que ha presentat avui a Tortosa (Baix Ebre) el seu programa electoral, ha impugnat, i ho segueix fent, els projectes de parcs fotovoltaics i eòlics, nombrosos a les comarques de l'Ebre, no implicats amb el territori, i que encareixen el sòl agrari, entre altres projectes i infraestructures.

Cal recordar que el sindicat s'ha mobilitzat en diverses ocasions per la defensa del Delta de l'Ebre, i reclama a les administracions que s'oposin a l'estratègia del Ministeri per a la Transició Ecològica que vol deixar que l'hemidelta esquerre retrocedeixi 500 metres, cosa que comporta una pèrdua important de terra productiva.

Un altre dels punts del programa d'Unió de Pagesos demana acabar amb les situacions de frau de propietaris i usufructuaris que no es dediquen a l'agricultura. Per això, insisteix en el reconeixement de la figura de l'agricultor actiu a la Política Agrària Comuna (PAC). També demana que la PAC serveixi per declarar situacions de pertorbació de mercat i que desencadeni mecanismes per socórrer sectors en crisi.

El sindicat també treballa per acabar amb la banalització de l'oli d'oliva com a producte reclam; ha denunciat la revenda a pèrdues i els fraus en l'etiquetatge, i exigeix que el sector s'incorpori a l'Observatori de preus de referència. També rebutja una autoregulació imposada i interessada, a proposta dels grans productors espanyols, que haurà d'anar a càrrec de la mateixa pagesia; ha aconseguit el compromís d'Agricultura perquè la pagesia afectada pel temporal Filomena rebi ajuts i vetllarà perquè es compleixi. A la vegada, reivindica ajuts per a les oliveres tradicionals i de baix rendiment i ha aconseguit que la Llei d'Oliveres monumentals contempli els oliverars i la possibilitat del reagrupament dels arbres per facilitar el rendiment econòmic de les explotacions. El sindicat defensa un pressupost mínim per a cada arbre.

Pel que fa a la vinya, Unió de Pagesos exigeix que la Unió Europea destini un pressupost extraordinari per la crisi del sector i que l'Estat aporti fons cada any per a mesures com la verema en verd, que el sindicat ja va aconseguir l'any anterior per primera vegada, i perquè l'assegurança incorpori l'afectació per míldiu, els ajuts per al qual també s'han aconseguit. El sindicat també treballa per a la millora dels productors i les explotacions de la resta de sectors de les Terres de l'Ebre.
­
Unió de Pagesos es presenta a les eleccions agràries del 25 i el 26 de març, les setenes que es convoquen, amb l'objectiu d'obtenir la màxima representativitat per continuar essent present a tots els àmbits on es dona veu a la pagesia. El sindicat és el que té més implantació territorial, més incidència social i política i més compromís amb el territori, la seva gent i el país. A les últimes eleccions agràries, el 28 de febrer del 2016, Unió de Pagesos va obtenir el 56,78% dels vots i la 67,37% de la representativitat, i és l'organització agrària majoritària.
 
Les eleccions al camp es faran per primera vegada mitjançant vot electrònic. El dijous 25 de març podran votar persones físiques i jurídiques des de casa i als punts de vot telemàtic habilitats per Agricultura, i el divendres 26 de març només les persones físiques, presencialment, als punts de vot telemàtic.