3/24/2021

Unió de Pagesos es reivindica l'única organització capaç de cohesionar la pagesia de cap a cap de Catalunya en el balanç de final de campanya a les eleccions al camp


Unió de Pagesos ha protagonitzat una campanya a les eleccions agràries per tot el territori, dins de les possibilitats que les restriccions per la pandèmia han permès. El sindicat majoritari de Catalunya, i amb més implantació territorial dels que concorren a les eleccions de demà i demà passat, ha fet 10 jornades via Zoom, seguides per més de 500 persones. A més, durant la campanya i la precampanya ha realitzat 38 vídeos amb 43 veus sindicals diferents.
 
La darrera setmana ha incrementat els contactes amb la pagesia per mitjà d''Unió de Pagesos, en marxa!', cinc rutes que han portat els màxims representants sindicals fins a 29 poblacions de la Plana de Lleida, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre, la Catalunya Central i el Penedès, les comarques de Girona i les comarques de Muntanya. Tot plegat demostra que Unió de Pagesos és l'única organització capaç de cohesionar la pagesia de tot el país per fer valer les seves reivindicacions. El sindicat clou aquest vespre a les 19 hores la campanya electoral amb un míting final a Corbins (Segrià), que reunirà sis veus sindicals de diverses contrades. L'acte es retransmetrà en 'streaming'.
 
Unió de Pagesos ha resumit en 12 punts les seves reivindicacions: per uns preus justos, per garantir el relleu generacional, per uns costos assumibles, per deixar sense efecte les obligacions addicionals de decret de fertilització, per una PAC per a la pagesia, per un suport i finançament públic a la modernització, per aturar l'especulació en els espais agraris, per unes prestacions i cotitzacions socials per a la pagesia professional, per una gestió eficient de la fauna salvatge, per fer realitat el pla sectorial agrari de Catalunya, per una Administració agrària al costat de la pagesia i per uns serveis al món rural amb igualtat amb la resta de la societat.
 
El sindicat, a més, ha atès reivindicacions sorgides durant la campanya. Ha aconseguit ajudes per aquest 2021 a les explotacions d'oliverar afectades pel temporal Filomena, tot i que s'ha oposat a contractar una assegurança per accedir-hi fins que aquesta no sigui millorada. Ha iniciat una campanya de denúncia a Europa del Pla estatal del Delta de l'Ebre per l'incompliment de directives ambientals, amb l'objectiu de protegir el perímetre deltaic. Ha traslladat un decàleg de propostes perquè la campanya de la fruita dolça es desenvolupi amb garanties. Arran de les gelades que aquest cap de setmana han afectat la Plana de Lleida, el Pallars, la Ribera d'Ebre i part del Priorat, l'Anoia i el Penedès, ha endegat una campanya de mocions a ajuntaments, consells comarcals i diputacions per tal que el Govern de l'Estat i el de Catalunya articulin mesures fiscals i ajuts directes. I avui mateix ha denunciat el Congrés dels Diputats a Europa per l'incompliment de transposició de la Directiva (UE) 2019/633 relativa a les pràctiques comercials deslleials a la cadena alimentària, el qual deixarà sense l'obligació d'ajustament a les seves prohibicions als contractes de llarga durada preexistents a partir de l'1 de maig.
 
Unió de Pagesos fa una crida a la mobilització per omplir les urnes demà i demà passat a través el vot electrònic, per demostrar que aquest sistema, per primer cop posat a prova a Catalunya, no atura la pagesia, que sempre ha estat el sector professional amb més participació a les eleccions sectorials (54 % dels cens a les darreres del 2016). Amb el lema 'Amb Unió hi guanyes tu', Unió de Pagesos reclama el vot a la pagesia per obtenir la força necessària per defensar les reivindicacions i ser present als més de 500 llocs de representació.