3/20/2021

Unió de Pagesos aconsegueix que Agricultura activi ajudes per a la pagesia professional afectada pel Filomena per recuperar el potencial productiu

Unió de Pagesos ha aconseguit que Agricultura activi ajudes per aquest 2021 per tal que les explotacions d'oliverar afectades pel temporal Filomena puguin recuperar el potencial productiu, segons va informar el Departament a la Taula sectorial de l'oli d'ahir. Com havia demanat el sindicat, els beneficiaris de l'ajut seran els pagesos i pageses professionals titulars d'explotacions d'oliverar que hagin patit danys superiors al 30% en el potencial productiu de les explotacions.
 
La proposta d'ajut plantejada per Agricultura parteix d'un mòdul base equivalent al valor de la collita del conreu de l'olivera d'un any, diferenciant conreu de secà, regadiu i superintensiu i aplicant un mòdul màxim en cada cas. L'ajut plantejat parteix de dos trams de dany: entre el 30% i el 60%, i més del 60%. Segons el Departament, el procediment de tramitació de les sol·licituds d'ajut serà el mateix que les del temporal Glòria i preveu que surti publicat el juny.
 
La proposta del Departament inclou la condició de contractar l'assegurança agrària en els propers cinc anys per accedir a l'ajut. Unió de Pagesos està en contra d'aquesta obligació fins que l'assegurança no es millori i el sector estigui d'acord amb aquesta millora. En la reunió de la Taula sectorial de l'oli el sindicat va exigir al Departament que en les bases de convocatòria quedi recollit que aquest compromís de contractació no seria efectiu fins que no s'hagués realitzat una millora efectiva de l'assegurança. Tot i que el 25 de febrer es va dur a terme la primera reunió del Grup de treball de fruita seca i olivera per tractar aquesta qüestió, encara queda recorregut perquè aquesta sigui realment una eina útil per a la pagesia.
 
Unió de Pagesos també va recordar a Agricultura que ha d'informar el Ministeri dels danys causats pel Filomena perquè a tots els agricultors afectats per aquest temporal se'ls apliqui una fiscalitat justa, amb la corresponent adequació en els mòduls de l'IRPF.