3/20/2021

Quim Torra presenta el seu llibre “Dietari de Canonges: les hores greus” a Tortosa

El MHP 131è president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va desplaçar-se dijous fins a Tortosa per tal de presentar el seu llibre "Dietari de Canonges: les hores greus" al Centre Cívic de Ferreries. L'acte, organitzat per Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, va ser presentat pel periodista tortosí, Josep Bayerri, que destacà les qualitats i el tarannà de la persona de Torra a través de les seves pròpies paraules descrites al dietari. Per destacar que el president "és un heterodox de la política on hi va arribar per casualitat" i que "les tensions que va viure, sobretot en temps de confinament, li van arribar a afectar en les seves relacions personals". Bayerri aprofità també l'ocasió per recordar i homenatjar la presidenta de la UNESCO i membre d'Òmnium Cultural, Montse Esteve, que ens deixà als inicis de la pandèmia a causa del Covid-19.

Per la seva banda, el president Quim Torra explicà que "el llibre és per Catalunya i per la vida, el que ha acabat sent una mica el meu lema" i que "a través d'ell podeu endinsar-vos en la tensió viscuda durant els 15 dies de la tragèdia del confinament". Un llibre que ha de servir, segons Torra, "per aprendre dels errors comesos i de tot el que va passar perquè no ens torni a passar mai més".

En aquest sentit, exposà que "el que s'ha de fer és tornar a construir i no reconstruir, posant les persones al centre de tot". I és que hi havia estratègies que a Torra no li van convèncer gens, com el cas que els anuncis adreçats a la ciutadania només fossin positius i venguessin idees falses rere l'eslògan del "Tot anirà bé". Per això va explicar que va demanar que el Govern llencés un anunci a través del qual s'expliqués a la gent el que passava en realitat a les UCI's dels hospitals.

Torra explicà que en el moment del confinament estava molt desesperat perquè a Catalunya no arribaven els EPIS necessaris ni les mascaretes i per això va començar a trucar a amics seus de la Xina i de Hong Kong perquè enviessin amb avions el material sanitari cap a Catalunya. Al final, el Govern va acabar pagant el 90% dels equips sanitaris. Un Torra commogut que narrà les hores greus des de la Casa dels Canonges on "vaig haver d'acabar parlant amb una psicòloga perquè estava plorant tots els dies per les morts que hi havia al país i ella em va dir que això no podia ser i que havia d'aprendre a dosificar el plors".

El president va comentar també que "sempre s'ha de posar la vida i la veritat al davant de tot" i que "la pandèmia ens ha de servir per ser un motor de canvi i de la qual puguem aprendre a viure d'una manera diferent i donar també l'oportunitat a la gent jove perquè tingui un futur i puguin fer el que volen fer".

Dirigint-se a la ciutadania de Tortosa, Torra va lamentar que "encara estigui el monument franquista enmig del riu" i que "tinc moltes ganes que el treguin i que la propera vegada que vingui ja no el vegi".

Per acabar parlant de la multa de 8.500€ que el TSJC ha demanat que pagui per haver posat llaços grocs i per haver pronunciat paraules com "nefast 155". En aquest sentit, digué que "l'única manera d'afrontar tot això é amb un cert punt d'ironia, per això, avui ens hem proposat fer Trènding Tòpic a Twitter el hashtag #Nefast155" i que "quan et penses que ja no es poden superar més, sempre ho aconsegueixen". El president va puntualitzar també que "les tres multes d'avui jo no les pagaré i tampoc vull que es facin caixes de solidaritat per pagar-les".


Tortosa, Terres de l'Ebre, 18 de març de 2021

Redactat per: Irene López