3/25/2021

L’IDECE enllesteix els treballs per iniciar la campanya de navegació a l’Ebre els propers dies de Pasqua

Després que l'any 2020, la temporada de navegació al riu Ebre es va haver d'iniciar el mes de juny, l'Institut per la Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE) enllesteix els treballs per a què el proper dijous 1 d'abril s'iniciï la campanya de navegació d'aquest 2021, que durarà fins l'1 de novembre.

Aquests dies, l'IDECE està treballant per tindre-ho tot preparat per l'inici de la campanya: la senyalització i el manteniment del canal navegable i dels embarcadors, la neteja de macròfits, a més de les 3 barques que fan tasques de vigilància i inspecció de cargol poma i musclo zebra, així com l'obertura de la resclosa de Xerta.


El director de l'IDECE, Albert Salvadó, considera que, en principi, "preveiem una bona campanya de navegació, si es mantenen els cabals, i, sobretot, perquè es tracta d'una activitat a l'aire lliure i les empreses que hi treballen han fet un esforç modèlic per a què els usuaris puguin navegar de forma segura, aplicant totes les mesures antiCovid".

De fet, la campanya de navegació el 2020 va estar marcada per la pandèmia i no es va poder aprofitar els dies de Pasqua; com tampoc es van poder realitzar les activitats escolars habituals en les temporades de navegació, ni la pesca esportiva, o les grans piragüades, com la que organitza anualment el mateix IDECE; factors tenen un clar impacte en la reducció del número d'embarcacions.


En aquest sentit, les dades de navegació del 2020 han estat condicionades clarament per l'escurçament de la temporada, amb la impossibilitat de navegar durant els dies de Pasqua i amb una represa més tímida de les activitats durant els mesos de juny (no es va poder navegar el mes sencer) i de juliol. Si bé, els mesos d'agost, setembre i octubre, es produeix una excel·lent recuperació de les activitats, que es reflecteix en un augment d'embarcacions d'usuàries de la resclosa de Xerta aquests tres mesos del 21%, del 38% i del 40%, respectivament. Un fet influenciat, segurament, per l'adaptació que en van fer les empreses de lloguer d'embarcacions de les mesures antiCovid19 i la percepció de seguretat que tenen els usuaris del riu.