3/08/2021

La missa de la baixada de la Cinta excepcionalment el dia 24 de març ala tarda en lloc de la matinada


Tradicionalment la mitjanit del 24 al 25 de març té lloc la missa de la Baixada de la Mare de Déu de la Cinta a la Reial Capella de la Catedral de Santa Maria de Tortosa, que se celebra per recordar aquella matinada del 1178 on la tradició situa el dia que la Cinta va deixar el seu sagrat cíngol. L'any passat la missa no es va poder dur a terme per culpa del confinament general de la població a causa de la Covid-19, i enguany pel confinament nocturn que marca el PROCICAT tampoc es podrà fer en l'horari habitual de matinada.


Excepcionalment la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta ha decidit avançar-ho a la tarda del dia 24 de març a les 19.45 hores. Es farà la recreació d'aquell miraculós dia escoltant l'enregistrament d'una narració versionant textos de l'època, i al final de la cerimònia es farà la veneració comunitària de la sagrada relíquia. Per Mabel Marcos, primera majordoma de l'Arxiconfraria, és una jornada molt important per als tortosins i tortosines, "i no volem deixar de mantenir una tradició tan arrelada entre els devots de la Cinta. El que si farem, naturalment, serà complir amb les mesures de restricció per a la contenció de la Covid-19. L'aforament estarà limitat al 30%, que en cas de la Catedral i en fer la missa a l'altar major significarà poder disposar de 167 places per a fidels. També cuidarem d'una forma en especial els controls d'accessos al temple per evitar aglomeracions". La missa serà enregistrada i es podrà veure per televisió a partir de les dotze de la nit del mateix dimecres 24 de març a través de Canal Terres de l'Ebre.


La celebració de la Baixada coincideix anualment amb la presentació de la imatge gràfica que acompanyen tots els actes de l'Arxiconfraria al llarg de l'any. En aquesta ocasió es tracta una pintura de l'artista Araceli Castro, que l'artista saragossana, establida a Tortosa des dels anys noranta i amb una dilatada experiència en el món de l'art, ha volgut obsequiar a la pinacoteca de la institució. Com va explicar la mateixa pintora durant l'acte formal de donació davant de tots els confrares coincidint amb la Missa Dominica del mes de març, "tot i tractar-se d'una pintura inspirada en l'escultura que es troba a la Reial Capella de la Catedral, he volgut que pugui traspassar emocions de bondat i disponibilitat, com qualsevol mare, i que tingui vida pròpia". La primera majordoma, Mabel Marcos, va agrair l'obsequi d'Araceli Castro, "i que ja havia d'haver hagut de ser la imatge protagonista dels actes de l'any passat, però com tots sabem no va ser possible. Però ho serà durant el 2021 amb un quadre carregat d'una bellesa i tendresa infinita".