3/02/2021

El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre visibilitza les persones LGTBI+ a les biblioteques

Promoure garantir els drets de les persones LGTBI+, visibilitzar i donar a conèixer les noves identitats de gènere a la Comarca de la Ribera d'Ebre. Aquest és l'objectiu del Pla de Polítiques LGTBI+ del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, que coordina el Servei d'Atenció Integral (SAI). I en aplicació del pla, des del Consell s'ha volgut dotar de material pedagògic obert a tota la ciutadania. Així, s'han entregat tres llibres sobre diversitat afectiva, sexual i de gènere a les nou biblioteques de la comarca que formen part de la Xarxa Pública de Catalunya: Ascó, Benissanet, Flix, Ginestar, La Torre de l'Espanyol, Móra d'Ebre, Móra la Nova, Tivissa i Riba-roja d'Ebre.

"Una de les millors eines que tenim per erradicar possibles discriminacions i violències contra el col·lectiu LGTBI+ és mitjançant l'educació. Hem de ser a les escoles, però també en espais socioculturals com les biblioteques, on fins ara trobar llibres sobre diversitat afectiva, sexual i de gènere podia ser complicat", explica Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. "Algunes biblioteques ja disposaven de llibre sobre aquesta temàtica, però calia fer-ne una revisió, perquè és un àmbit en el qual el vocabulari, els estereotips, l'estigma i la perspectiva social sobre la identitat de gènere està en constant transformació", comenta Bernat Puig, tècnic d'igualtat i LGBTI+ del Consell Comarcal.

Els llibres que s'han fet arribar a les biblioteques són tres:

1) Lgtb para principiantes de Daniel Valero Trigillo, un llibre escrit en format de 100 preguntes i respostes per començar a entrar al món LGTB . Una guia per endinsar-se a la lluita de les persones LGTBI i per començar a trencar tòpics, estereotips i estigmes que, durant dècades, han perseguit aquestes persones.

2) Venuscentrismo de Isa Muguruza, una obra en la qual l'art, la literatura i la filosofia s'entremesclen per donar a origen a aquest llibre, on les imatges són la principal referència on queda patent la gran reivindicació de la feminitat. Un llibre positiu, ple de màgia on trenca diferents mites grecs i de com la religió catòlica ha influït en aquesta percepció de la dona.+

3) L'art de ser normal de Lisa Williamson. Què significa per tu ser normal? Una novel·la juvenil on el David, el protagonista, té un gran secret: se sent una noia.

Més enllà de l'entrega d'aquests llibres, des del Pla de Polítiques LGTBI+ del Consell Comarcal s'està treballant en una proposta d'activitat per promoure activitats a les biblioteques, vinculades a la diversitat de gènere, afectiva i sexual.