3/28/2021

Borrell:“Tinc el desig que la gent aprengui a estimar la nostra Setmana Santa que no és res més que el reflex de la mateixa vida”

Ahir al vespre, el Centre d'Interpretació de la Setmana Santa va acollir el tradicional pregó de la Setmana Santa, que enguany ha estat a càrrec de Josep Borrell, que fou president de l'Agrupació de Confraries des del 2001 fins el 2012.

Per la seva banda, la presidenta de l'Agrupació de Confraries de la Setmana Santa, Cinta Fontanet, ha destacat que "aquest pregó s'hauria hagut de fer l'any passat en motiu dels 40 anys de l'Agrupació, però no va poder fer-se per la situació del confinament" i que "en tots aquests anys hem ampliat la família, ja que hem passat de 8 a 10 confraries i de 9 a 11 misteris".

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha referit que "a través dels pregons i de les xerrades que organitza l'Agrupació coneixem moltes coses i molts elements que normalment no coneix la ciutadania" i que aquest any "almenys hem pogut recuperar alguns dels actes que representen el record del que és la Setmana Santa". Tot això en un any marcat per la capitalitat de la Cultura Catalana on la creença és també un dels eixos estructurals i atractiu turístic que el consistori pretén promocionar.

En el seu torn, el pregoner d'aquesta edició, Josep Borrell, ha optat per fer un discurs en el qual es narrés tota la cronologia de fets emblemàtics des del naixement de l'Agrupació de Confraries fins al dia d'avui.

En aquest sentit, Borrell ha començat parlant d'algunes de les anècdotes de la infància que el vinculen amb la festivitat de la Setmana Santa, com quan anava a beneir la palma amb la família a la Catedral o quan anava amb uns amics a l'Església de Remolins a netejar el pas. Per remuntar-se així a l'any 1978 que és quan el president de la confraria dels Natzarens de Jesús de la Passió, Pepito Anguera, va posar-se en contacte amb ell perquè l'ajudés a tirar endavant el projecte de fundació de l'Agrupació de Confraries de la Setmana Santa. No obstant, no és fins el 1980 que la confraria de la Mare de Déu dels Dolors acaba encapçalant la iniciativa i nomenen coordinador de l'Agrupació a Mn. Enrique i president a Josep Anguera. Ell era en aquells moments el president de la confraria dels Natzarens.

Un dels primers objectius que es marca l'Agrupació és el de trobar una bona ubicació per a tots els passos perquè fins al moment havien estat anant amunt i avall per diferents convents i esglésies. És al 1984 quan s'arriba a un acord amb l'Ajuntament per poder-los guardar en dependències municipals, però quan ja els havien traslladat s'adonen que l'espai tenia goteres i que allà no els podien deixar. Com a solució d'urgència se'ls reubica a la Casa dels Exercicis d'Espiritualitat de Jesús, no essent fins el 2011 que es troba una ubicació definitiva per a tots els passos, el Centre d'Interpretació de la Setmana Santa, un nou espai que s'ubicava a l'antiga església de Sant Antoni Abat. La inauguració del qual va a càrrec del llavors alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i del pregoner de la Setmana Santa d'aquell any, el poeta Gerard Vergés.

Abans d'això, però l'Agrupació havia aconseguit moltes altres fites com la recuperació de la processó del Silenci del Dijous Sant el 1996, l'intercanvi de bandes participants a les processons amb Alcanyís o la impressió en color dels cartells publicitaris de la Setmana Santa el 1995. També és al 1996 que es crea la confraria de Santa Clara i el seu pas de Jesús davant Pilat, mentre que al 1999 la confraria de la Puríssima Sang incorpora el pas de la Verge de les Angoixes, de l'escultor, Àngel Acosta, que cinc anys més tard seria també l'autor del pas de El Despullament, de la confraria del Sagrat Cor de Jesús. Borrell explicà que agafa el relleu d'Anguera al capdavant de l'Agrupació el 2001 i, a partir de llavors, és també l'ideòleg de la creació de la 1ª edició del concurs de dibuix de la Setmana Santa (2004) i del primer festival de Música Sacra (2005). Un festival que, segons Borrell, "demostrava la devoció per la música que s'havia anat demostrant per part dels confrares i de la ciutadania al llarg de tots els actes litúrgics de la Setmana Santa" i la idea del qual era "difondre la música sacra dels segles XI i XII i impulsar que les escoles de música i els cantaires de l'Ebre s'impliquessin amb el primer concert participatiu que s'organitzà des dels SS.TT. de Cultura".

Així és com l'Agrupació rep la distinció del premi "Dóna'm la mà" el 2011 i participa en actes importants com el reconeixement al qui fou bisbe de la Diòcesi de Tortosa, Ricard Mª Carles.

Per Borrell, "aquesta és la història del nostre passat, el present continua i el futur encara no està escrit". Ha acabat el seu parlament agraint la implicació de totes les bandes de cornetes, de dolçainers i de tambors participants a les processons, per acabar remarcant que "tinc el desig que la gent aprengui a estimar la nostra Setmana Santa que ens explica una història de mort, de dolor i de patiment, però també d'esperança que no és res més que el reflex de la nostra mateixa vida". Emplaçant la ciutadania a "procurar que les enveges i els egoismes es quedin aïllats i puguem així apropar-nos a l'esperança i a la generositat", citant el vers de Miquel Martí i Pol "tot està per fer i tot és possible", com a epíleg d'aquest sentiment d'esperança.Tortosa, Terres de l'Ebre, 27 de març de 2021


Redactat per: Irene López