2/17/2021

Unió de Pagesos treballarà aquest any per a una proposta d’una nova llei de caça que doni resposta a la situació actual de danys de fauna


Unió de Pagesos treballarà aquest 2021 en el contingut d'una proposta per a una llei de gestió de la fauna cinegètica, amb l'objectiu de superar la legislació actual, obsoleta i que data del 1970, perquè doni resposta a la situació actual de danys de fauna. Per al sindicat, és una eina clau per fer front als danys en les zones amb densitats i afectacions més greus a l'agricultura. Així mateix, Unió de Pagesos reclama que es posi en marxa urgentment el Grup Especial de Gestió Cinegètica i Captura d'Animals (GECA) del Cos d'Agents Rurals, que ha de donar resposta a la pagesia afectada en llocs on el titular cinegètic no hi actua o hi ha dificultats que no permeten fer front als danys.

El sindicat considera que, mentre no es disposi d'una nova llei de caça, cal fer front a la situació de sobrepoblacions amb altres mesures per facilitar-ne el control. En aquest sentit, Unió de Pagesos ha estat l'única organització agrària que avui defensat propostes a la reunió del Consell de Caça de Catalunya en relació a l'activitat per a la temporada 2021-2022, amb l'objectiu de facilitar aquesta activitat i poder fer front als danys de la fauna cinegètica a l'agricultura i a la ramaderia.

El sindicat ha reiterat la seva exigència d'una gestió eficient de la fauna salvatge a tot Catalunya, sobretot a les zones amb poblacions molt elevades, ja que els danys els ha d'assumir la pagesia des de fa molt temps, tot i que no li pertoca.

Entre les propostes exposades avui per Unió de Pagesos, hi ha la demanda de que el cabirol es pugui caçar com el senglar per facilitar-ne les captures ja que la població està descontrolada en moltes zones de Catalunya. Pel que fa als conills, el sindicat ha defensat que en zones amb danys properes a camins es pugui caçar amb la senyalització adequada, com es fa en el cas de la caça major, per tal de poder dur a terme les actuacions amb seguretat i eficàcia.

Quant al senglar, Unió de Pagesos demana que en el període de caceres a l'estiu es faciliti la seva caça amb totes les modalitats permeses per la llei per minimitzar els danys.
 
En el cas del cérvol, el sindicat proposa estendre al Berguedà i al Ripollès la mesura d'eximir a les àrees privades i locals de caça de l'obligació de fer ús de precintes per als cérvols (femella i mascle), per facilitar-ne les captures, com es proposa incorporar per a la temporada 2021-2022 a l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Cerdanya, per prevenir la transmissió de la tuberculosi bovina i els danys a l'agricultura.

Així mateix, Unió de Pagesos demana que es contemplin singularitats en relació a la població d'ànec de coll verd a les comarques gironines, com ja es fa en altres territoris, per facilitar-ne les captures a les zones on produeixen danys importants.

Finalment, el sindicat ha reclamant la declaración de l'emergència cinegètica a les zones que superin els llindars de població establerts a la resolució de vedes.
 
Cal recordar que Unió de Pagesos ha posat en marxa les darreres setmanes una campanya de denúncia a les xarxes socials que recull imatges de les afectacions de la fauna cinegètica a tot el territori, amb l'etiqueta #proudanysdefauna.