2/04/2021

Unió de Pagesos reclama al Govern que investigui i sancioni els incompliments dels compradors en els contractes de cítrics i en els terminis de pagament per als productors

 Unió de Pagesos reclamarà demà, en una reunió telemàtica amb Carmel Mòdol, director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i amb els responsables del CadeCat, organisme encarregat a Catalunya de donar compliment a la Llei 12/2013 de millora de funcionament de la cadena alimentària i de la Llei 3/2004 de lluita contra la morositat, que el Govern actuï amb urgència per investigar i sancionar si cal els incompliments dels comercialitzadors en els contractes de compra-venda de cítrics i en els terminis de pagament.

El sindicat ha denunciat en les últimes setmanes aquesta situació, que afecta sobretot productors individuals i suposa que es quedi als arbres una part de la producció que en alguns casos és entre el 40% i el 70% del total, tot i el compromís que havien signat els compradors per collir-la, o bé s'ha de fer càrrec la pagesia de la recollida sense saber si podrà recuperar la inversió i amb el risc que suposa per a les explotacions. A més, els compradors també redueixen unilateralment els preus que consten els contractes.

Per al sindicat, cal fer valdre la normativa vigent i reclamar els drets dels productors. En aquest sentit, en la reunió de demà demanarà que l'Administració dugui a terme una campanya específica de control de l'existència dels contractes de compra-venda de cítrics, del contingut, del compliment, així com del compliment dels terminis de pagament.

Cal recordar que és obligatori que els compradors estableixin contractes escrits amb la pagesia  per operacions superiors als 2.500 euros que no siguin al comptat, que cal que hi consti el preu, cal donar-hi compliment a totes les clàusules i també, que el termini màxim de pagament per part del comprador dels cítrics en fresc és de 30 dies.

El responsable de Sectors Agrícoles d'Unió de Pagesos, Dani Forcadell (669 084 888), estarà disponible demà per atendre els mitjans per telèfon després de la reunió.
 
D'altra banda, Unió de Pagesos ha organitzat el dijous 11 de febrer, a les 19 h, un acte online en el marc del cicle Reptes clau de la pagesia catalana, sobre la presentació del Centre d'Intercanvi Agroalimentari de Proximitat (CIAP) i l'oportunitat que representa per al sector dels cítrics, així com les obligacions del comerç pel que fa a contractes i terminis.