2/12/2021

Unió de Pagesos insisteix a l’Administració perquè compensi els danys que causa l’abellerol en les explotacions apícoles


Unió de Pagesos, juntament amb Apicultors Lleidatans, l'Associació d'Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins, l'Associació Catalana d'Apicultors i la Cooperativa Apícola Tarragonina, insisteixen a l'Administració en la seva obligació de compensar els danys i perjudicis que l'abellerol causa en els assentaments apícoles.
 
Cal recordar que l'informe Afectació econòmica de l'abellerol en el sector apícola a Catalunya que Unió de Pagesos va presentar el 26 de novembre del 2020 a la Direcció General de Medi Natural quantificava unes pèrdues de 5,16 quilos de mel per arna pels efectes de l'abellerol. A aquesta xifra caldria sumar les vinculades a altres productes derivats de la mel, com el pol·len, el pròpolis, la gelea real i la cera, així com l'ocasionada pels danys de l'abellerol a les colònies d'abelles. Aquestes quantitats se sumaran a la demanda que els apicultors afectats tenen previst presentar, com en anys anteriors, pel mateix motiu.
 
Les entitats reclamen al Departament de Territori i Sostenibilitat la recuperació de la línia d'ajuts que ja havia estat operativa entre el 2005 i el 2013, i que compensava les pèrdues i perjudicis que causa l'abellerol en els assentaments apícoles, tenint en compte que aquest ocell, Merops apiaster, és una espècie protegida, i que l'abella de la mel, Apis mellifera, va ser declarada espècie d'especial interès per la seva puresa que encara conserva a moltes zones de Catalunya i de l'Estat.
 
Actualment, els apicultors afectats per l'abellerol estan obligats a presentar reclamacions patrimonials davant de l'Administració per reclamar els danys, en un procés que és llarg i costós. També cal recordar que el recurs administratiu dels expedients presentats per una trentena d'apicultors pels danys produïts per l'abellerol el 2017 ha estat denegat i ara caldrà continuar la reclamació per la via judicial.
 
Unió de Pagesos i les organitzacions apícoles catalanes denuncien que la negativa de l'Administració a gestionar la compensació a través de la línia d'ajuts només té per objectiu que els apicultors desisteixin de demanar la compensació dels danys per l'excés de burocràcia. Cal tenir en compte que ja hi ha una sentència favorable al sector del 2018 per uns danys que es van denunciar el 2014.