2/02/2021

Unió de Pagesos insisteix a Agricultura que paralitzi l’assignació del nitrogen de referència a les explotacions ramaderes mentre no hagi consens amb les organitzacions agràries


Unió de Pagesos ha demanat avui als responsables del Departament d'Agricultura que es paralitzi l'assignació del nitrogen de referència a les explotacions ramaderes mentre no hi hagi un acord entre el Departament i les organitzacions agràries, com va fer públic en un comunicat el 25 de gener. El sindicat ha fet aquesta petició en una reunió bilateral per videoconferència amb Elisenda Guillaumes, directora general d'Agricultura i Ramaderia; Neus Ferrete, subdirectora general d'Agricultura, i Mercè Soler, subdirectora general de Ramaderia.

El sindicat no comparteix els criteris d'assignació del nitrogen de referència (quantitat de nitrogen de les dejeccions que es pot aplicar en terres situades en zona vulnerable), concepte nou establert al Decret 153/2019, de 3 de juliol, de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes, ja que s'han establert unilateralment, sense tenir en compte l'opinió de les organitzacions agràries i sense haver-les informat del contingut. Per això, ha demanat avui a Agricultura que es paralitzi aquesta assignació mentre no hagi consens entre les organitzacions i el Departament.

Unió de Pagesos defensa que el nitrogen de referència s'atorgui segons les condicions autoritzades de gestió de les dejeccions i que, d'acord amb aquestes, els ramaders segueixin complint amb l'obligació de gestionar, tal com s'hi havien compromès, la quantitat autoritzada que poden aplicar en zona vulnerable, la que cal aplicar fora de zona vulnerable o la que cal tractar. Aquestes condicions estan establertes en els criteris aplicats a les autoritzacions atorgades abans del 2009 i en el Decret 136/2009, d'1 de setembre. Tot això, per tal de garantir que les explotacions familiars que gestionaven les dejeccions com a fertilitzant en terres situades en zona vulnerable a l'entrar en vigor el decret ho puguin seguir fent.

Així mateix, el sindicat ha exigit a Agricultura que garanteixi que es puguin fer els tràmits amb l'Administració de manera presencial en els casos de les persones físiques ramaderes que a causa de la bretxa digital no poden utilitzar la comunicació telemàtica amb l'Administració (per manca de tecnologia, de cobertura o de coneixements), com és el cas de la declaració del cens dels animals presents a l'explotació ramadera que aquest any s'ha de fer abans de l'1 de març i només està previst que es pugui dur a terme per via telemàtica, excepte les explotacions d'autoconsum.

Davant del fet que és la primera vegada que la declaració dels animals presents a les explotacions s'ha de realitzar per via telemàtica, Unió de Pagesos insisteix que encara hi ha molts indrets del territori on no hi ha connectivitat, i que el tràmit no és especialment simple, sinó que requereix la consulta de guies i manuals que s'han de consultar a la web del Departament d'Agricultura. Els productors que accedeixen per primera vegada al Sistema de Gestió telemàtica ramadera (GTR) han de demanar usuari i contrasenya, que els servirà en endavant per a la resta de gestions que hagin de realitzar per via telemàtica. A la web d'Agricultura també hi ha manuals que indiquen com s'ha de realitzar aquesta operació.