2/05/2021

Unió de Pagesos demana mesures per protegir l’abella de la mel davant de la introducció d’altres espècies que la perjudiquen

Unió de Pagesos, juntament amb Apicultors Lleidatans, l'Associació d'Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins, l'Associació Catalana d'Apicultors i la Cooperativa Apícola Tarragonina, demanen a l'Administració que protegeixi el patrimoni genètic de l'abella de la mel, espècie autòctona de la fauna catalana coneguda també com abella negra (Apis mellifera), vinculant els ajuts de pol·linització, agroambiental i d'incorporació de joves a la utilització d'aquesta abella. Cal recordar que el Decret 110/2003 va declarar l'abella de la mel d'interès especial al valorar la seva adaptació a les característiques dels ecosistemes catalans.
 
En els últims anys, Unió de Pagesos i les organitzacions catalanes han detectat la introducció de nous tipus o espècies d'abelles que, moltes vegades a través d'apicultors que comencen en l'activitat i amb la intenció d'obtenir més productivitat o cries ràpidament, importen abelles d'altres zones, com la caucàsica, la càrnica o la Buckfast, sense ser conscients del problema que representa per a la resta d'apicultors i sense tenir en compte que la hibridació també els afectarà a ells mateixos. Com a conseqüència d'aquest fet, estan obligats a comprar cada any reines al·lòctones per mantenir la puresa de la seva explotació, i això comporta perjudicis per a l'abella de la mel autòctona.
 
L'abella negra és forta i ben adaptada als contrastos del clima mediterrani. Pot passar d'un nucli relativament petit a l'hivern a una cria ràpida a principi de primavera per aprofitar les primeres floracions com la del romaní. Al mateix temps, reacciona ràpidament davant de canvis sobtats de temperatura reduint la seva cria. A tota la península hi ha criadors especialitzats en aquesta abella que l'exporten a la resta d'Europa, on la seva puresa és pràcticament inexistent.