Unió de Pagesos va traslladar ahir, en una reunió amb diferents representants del Ministeri d'Agricultura, el problema de la pagesia que produeix i intercanvia el seu material vegetal i va recordar l'oportunitat que ofereix el Reglament UE 848/2018 de producció agroalimentària ecològica per resoldre'l a partir de l'1 de gener del 2022, ja que considera el material heterogeni ecològic una excepció a l'hora de seguir la normativa comunitària de registre i comercialització de material vegetal. El sindicat, juntament amb Unió d'Unions, va demanar als representants del Ministeri que es tingui en compte aquesta especificitat a l'hora de tramitar el nou reial decret que regularà els operadors de material vegetal.
La normativa actual de registre i comercialització de material vegetal dona facilitats a les empreses que el produeixen i el comercialitzen, però impedeix l'intercanvi de llavors i altres materials vegetals entre agricultors. Una de les característiques del material vegetal objecte de registre per part de les empreses és que suposa una utilització més gran de recursos perquè es tracta de varietats més productives, però més dependents de l'ús de fertilitzants, fitosanitaris i aigua, i a més, fomenta una pèrdua de biodiversitat i dificulta l'adaptació del sector agrari al desafiament de la crisis climàtica. El sindicat recorda que el 1996 la FAO ja alertava de la pèrdua del 75% de la biodiversitat en els conreus, en gran part per les normatives existents en llavors i material vegetal.
Unió de Pagesos va alertar del fet que si no es modifica aquesta normativa, l'Estat espanyol anirà en contra de l'estratègia de biodiversitat acordada per la Unió Europea (UE) i els acords internacionals com el I Conveni sobre la Biodiversitat Biològica i el Protocol de Nagoya (2014) o el Tractat Internacional sobre Recursos Fitogenètics per a l'Alimentació i l'Agricultura (2004) i sobre els quals el mateix Ministeri reconeix que no s'han desenvolupat suficientment a Espanya.
El sindicat va reclamar al Ministeri que estableixi els mecanismes legals per a l'intercanvi de llavors i material vegetal per part dels agricultors, fent servir la possibilitat que ofereix la normativa comunitària en el sector ecològic. A més, va demanar que s'acceleri el compliment del Conveni sobre Diversitat Biològica i que s'estableixin els mecanismes necessaris per evitar la biopirateria en les mostres de material vegetal i llavors que la pagesia que vulgui comercialitzar com a material vegetal heterogeni ecològic enviï al Ministeri.
Unió de Pagesos també va lamentar la posició que defensa Espanya a la UE per evitar que els nous OMG hagin de complir la normativa de transgènics (Directiva 2001/18/CE) sense comptar amb l'opinió de la pagesia i els consumidores, i defensant només els interessos de l'agroindústria biotecnològica.
D'altra banda, Unió de Pagesos ha convocat avui dimecres 24 de febrer, a les 19 h, un acte en línia que tractarà l'afectació de la nova PAC en el sector ecològic i les propostes del sindicat en aquesta matèria. Hi participaran Ferran Berenguer, responsable d'Agricultura i Ramaderia Ecològiques d'Unió de Pagesos, Rocío Hernández i Olivier Chantry, representants de l'Àrea Metropolitana del sector d'Agricultura i Ramaderia Ecològiques d'Unió de Pagesos, i Roger Clavaguera, tècnic d'aquest sector del sindicat. Podeu trobar el programa de l'acte en aquest enllaç.