2/09/2021

Unió de Pagesos alerta del perill d’incendis per les nombroses branques caigudes als boscos de les zones afectades pel Filomena i demana mesures preventives


Unió de Pagesos adverteix de les afectacions a les masses forestals de les comarques on va causar més danys el temporal Filomena, el 9 de gener (la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Priorat, les Garrigues, el Segrià, l'Urgell, i alguns municipis de la Conca de Barberà i el Perelló), després que la neu ja s'ha retirat i hi ha una important quantitat de branques caigudes, fan incrementar el risc de patir un gran incendi forestal per tenir un excés de combustible. Per aquest motiu, el sindicat demana a les administracions que activin un pla d'actuació d'emergència per retirar la fusta caiguda abans d'arribar l'estiu.
 
Unió de Pagesos recorda que aquestes zones forestals afectades són de baix rendiment econòmic, de petits propietaris particulars, motiu pel qual en dificulta la seva neteja. Per això, considera que cal un pla d'emergència per retirar la fusta malmesa des boscos a les finques de titularitat privada afectades.
 
Així, el sindicat proposa que les diputacions corresponents activin recursos per als consells comarcals i els ajuntaments de les zones afectades i, alhora, el Departament de Treball podria obrir línies per fomentar l'ocupació de persones a l'atur dels territoris afectats, a través de plans ocupacionals, que podrien dur a terme aquestes tasques.
 
Unió de Pagesos recorda les dificultats que van comportar per a la neteja del boscos els efectes de de la gran nevada del 1985, i que l'estiu següent, el 1986, es van produir grans incendis forestals a l'Alt Empordà, l'Anoia i el Bages, afectant zones d'especial valor natural, com el massís de Montserrat i el seu entorn. En total, es van cremar més de 65.000 hectàrees a tot Catalunya.