2/19/2021

Roigé presenta els Bons Tortosa, uns tiquets de descompte als comerços que beneficiaran 20.000 usuaris


Ahir a la tarda, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va dur a terme una conferència al Museu de Tortosa sobre matèria econòmica i social per valorar l'acció municipal efectuada des que s'inicià la pandèmia ara fa gairebé un any. L'acte, cenyint-se a les mesures restrictives del Covid-19, ha estat retransmès en streaming al través del canal de YouTube de l'Ajuntament.

Aquesta conferència sorgeix arran de la reunió que l'Ajuntament ha mantingut amb els diferents actors de la Taula Econòmica, per tal de donar a conèixer a la ciutadania les mesures i els acords presos.

D'aquesta manera, Roigé ha començat parlant de les estadístiques de l'evolució del Covid-19 a la ciutat, tot destacant que, des del març de l'any passat, a Tortosa s'han registrat un total de 495 casos positius, essent poc més d'un centenar d'aquests en el vigent mes de febrer. A més, ha informat que l'última setmana ha registrat 24 nous casos i que a l'UCI de l'Hospital Verge de la Cinta hi ha 22 persones ingressades. Un fet que, "evidencia que la situació és greu, encara no s'ha estabilitzat i Tortosa presenta un sistema sanitari estressat".

En relació a les vacunacions, aquesta setmana s'han començat a administrar les dosis al personal docent dels centres educatius i als membres de la Policia Local, arribant així al 3,8% de població vacunada.

Però la conseqüència més impactant que s'ha derivat de la crisi de la pandèmia ha estat l'alt índex d'atur que ha generat moltes pèrdues de llocs de treball i un manteniment a llarg termini dels ERTO's. En aquest sentit, el consistori ha avançat que pretén crear properament els 200 llocs de treball previstos gràcies a la creació de la nova planta de l'empresa Florette i seguir incentivant les empreses a venir a invertir al Polígon Catalunya Sud.

En una segona part de la intervenció, Roigé ha passat a detallar quines han estat les mesures que s'han pres des del consistori per tal de reactivar l'Administració i ajudar la ciutadania més necessitada. En primer lloc, s'ha posat en valor la creació de l'Oficina Covid-19 que ha rebut moltes consultes i demandes enfocades, bàsicament, en la línia de les ajudes comercials. Unes ajudes que van acabar comportant a una modificació pressupostària i a l'ajornament dels tributs locals, com el de l'aigua o el de la taxa de les escombraries, per a les PIME's i per als paradistes del Mercat Municipal. A les quals també s'hi suma la congelació de les quotes del gimnàs WIN Tortosa, de l'Escola Municipal de Teatre o de l'Escola Municipal de Música, fins que no van poder reprendre les classes presencials. A banda de no cobrar la taxa d'ocupació de la via pública dels bars i restaurants que han restat aturats o de permetre'ls ampliar la superfície de les terrasses en quan se'ls ha permès reobrir.

L'Ajuntament com a ens ha fet també força canvis als seus equipaments dotant-los de mampares de metacrilat, de gel hidroalcohòlic, d'EPI's i de material informàtic per permetre el teletreball. Una mesura que ha tingut una despesa de 98.875€.

Malgrat tot, també s'han posat en marxa diversos plans d'ocupació, un total de 83, des de l'any passat i dotze dels quals s'han fet a l'inici d'aquest 2021.

No s'ha estat d'esmentar les campanyes que s'han llençat conjuntament amb la Federació de Comerciants Tortosa + per tal de reactivar el comerç de proximitat i fomentar el consum de productes de KM0 com la que es va fer a l'estiu o la més recent de la campanya nadalenca. Amb tot, s'han facilitat dos paquets d'ajudes a les empreses, comerços i autònoms de 400€ cadascuna, l'última fou al mes de novembre i es destinà al sector de la restauració i de l'estètica.

Campanyes comercials, però també turístiques, com la inversió de 18.000€ que Tortosa Turisme va fer amb l'espot publicitari que incentivà el turisme de proximitat i en família a les Terres de l'Ebre al llarg de tot l'estiu, a banda de seguir potenciant el consorci de la Ruta dels 3 Reis.

I si alguna de les mesures preses ha estat capdavantera a nivell municipal, aquesta és la de la gratuïtat de la primera hora diària de la zona blava, un fet que ha comportat que l'Ajuntament deixi de cobrar un total de 118.121 hores, el que es tradueix amb un total de 186.000€ menys d'ingressos. No obstant això, Roigé ha reconegut l'efectivitat i la necessitat d'aquesta mesura i per això ha anunciat que es tornarà a reactivar al proper ple de l'1 de març.

Passant a una vessant més social, Roigé ha parlat de la decisió de duplicar el nombre d'aportacions del consistori amb el conegut com a Tiquet Fresc que ajuda a proveir d'aliments als nens necessitats, així com també d'incrementar les ajudes al menjador social de la Creu Roja. Aquí també cal tenir en compte els ajuts destinats a l'assistència domiciliària, de farmàcia o de compra de llibres de text que ha comportat una despesa addicional per a l'Ajuntament que només amb els lots de material escolar, ordinadors i tauletes ha invertit uns 4.000€. O el reforç que s'ha destinat al programa en conveni amb la Fundació La Caixa, Sempre Acompanyats, dotant-lo de més voluntaris per estar al costat de la gent gran que viu sola.

A més, s'han incrementat en un 159% els recursos a la pobresa energètica i s'ha donat resposta als campus d'estiu dels escolars amb discapacitat o atenció especial amb una ajuda de 19.500€ que permeté celebrar les activitats d'estiu amb totes les garanties sanitàries.

Encara en el paquet de mesures socials, ha avançat també que s'adquiriran nous habitatges buits al barri de Ferreries al barri del Castell per destinar-los al lloguer social.

Per acabar recordant un altre sector, el de l'esport, que ha reivindicat que "és segur i s'hauria de poder practicar amb seguretat i normalitat permetent que retornessin les competicions esportives i, sobretot, les activitats lligades a les extraescolars". Afegint aquí el fet que Tortosa fou el primer municipi de Catalunya que va permetre tornar a obrir la pista d'atletisme per al seu entrenament, com també ho havia fet abans amb la cessió d'espais a l'aire lliure, com el velòdrom, per als entrenaments d'altres disciplines com el bàsquet o l'handbol.

I ben a prop de l'esport, s'hi troba la cultura, l'altre gran damnificat per la pandèmia. En aquest cas, Roigé ha destacat que "l'aposta per la cultura local és ferma i va més enllà del fet de ser ara la Capital de la Cultura Catalana perquè hem adaptat les obres teatrals amb nous continguts, hem fet un Sant Jordi telemàtic, el cicle Tortosa Viu l'Estiu, la reprogramació de la Mostra de Jazz, els tasts del Renaixement i de les Festes de la Cinta, així com també les Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc de la Biblioteca Marcel·lí Domingo". Unes activitats que s'han pogut celebrar tenint en compte també que des del Govern de la Generalitat s'han doblat les subvencions cultural passant dels 10.000€ als 20.000€.

Finalment, Roigé ha expressat la seva voluntat de seguir mantenint durant aquest 2021 la major part de les mesures, entre les quals en destaca l'ajornament de la taxa de terrasses fins a finals d'any, garantir l'atenció de les dones en cas de violència masclista i ampliar el contracte de neteja de la via pública amb les tasques de desinfecció.

Però l'anunci més esperat ha estat un altre dirigit al sector comercial. Es tracta de la posada en funcionament, a partir de la primavera, dels Bons Tortosa. Uns descomptes que s'han acordat conjuntament amb la Cambra de Comerç i amb la Federació de Comerciants Tortosa +, que la ciutadania que els adquireixi els podrà bescanviar als comerços i establiments adherits a la promoció. Cada ciutadà podrà adquirir un màxim de 4 bons pel valor de 20€ cadascun i que es podran descarregar des d'una web específica que està previst que es creï i es faci pública properament.

Els diners que l'Ajuntament destina als bons són un total de 400.000€ i es calcula que tindran 20.000 beneficiaris. Una iniciativa que encara s'està estudiant i analitzant perquè es vol implementar amb cura i en el moment més òptim, ja que l'experiència dels altres municipis on s'han fet polítiques similars és que aquests s'exhaureixen de forma ràpida.

Una xerrada que ha servit per posar sobre la taula les dades i les xifres que permeten tenir un mapa real de la situació de la pandèmia del Covid-19 i de la seva evolució a nivell econòmic i social a la ciutat i que ha conclòs amb l'estimació total dels més de 3,8 ME que ha calculat l'Ajuntament que han tingut les mesures desenvolupades en l'impacte sobre les finances municipals.Tortosa, Terres de l'Ebre, 19 de febrer de 2021


Redactat per: Irene López