2/17/2021

L’Ajuntament de Tortosa anuncia la licitació de les obres de museïtzació de les restes de la Catedral

Aquest matí, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, acompanyada del tinent d'alcalde d'urbanisme, Enric Roig, ha presentat aquest matí els detalls de les obres de museïtzació dels terrenys de les excavacions arqueològiques del davant de la Catedral.

En aquest sentit, ha explicat que a parir d'avui s'inicia el que es coneixerà com a projecte "Cota 0" i que serà el que permetrà museïtzar i donar lloc a aquest nou equipament turístic.

D'aquesta manera, l'espai museístic permetrà visitar les restes de la muralla romana, les restes de la taverna romana del segle I, la façana fluvial i drassanes del s. XVI que apareix als dibuixos del pintor flamenc, Anton Van der Wyngaerde, els dipòsits de salaons on es conservava el garum, la muralla del segle XIV o l'absis visigot del s. VI.

Uns elements que traçaran un parell de recorreguts a peu pel subterrani de la futura plaça que permetran visitar d'una banda la part de la façana del s. XVI i per una altra, la resta de peces descobertes i la muralla central del s. XIV. Tot plegat, combinant una sèrie d'elements interactius i plafons explicatius, d'entre els quals en destaca una pantalla de gran format on es retransmetrà una projecció audiovisual que narrarà la història de Tortosa i de la Catedral. Els plafons, per la seva banda, comptaran amb una traducció a quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i també en Braille. Ara per ara, l'espai no disposarà de peces exposades, però els historiadors que treballen amb el projecte no descarten que, un cop s'hagin acabat els treballs de restauració de les peces descobertes a la Dertosa romana, es puguin exposar en una vitrina central a la part final del recorregut. Així com també, incorporar d'altres peces com les làpides romanes de grans dimensions que ara es troben al Centre d'Interpretació del Renaixement de l'Espai Sant Domènech.

El projecte ha sortit a concurs aquest passat dilluns i ha estat encarregat a l'empresa tècnica d'ABS per un cost de 225.000€. Es pretén que les obres de museïtzació es puguin compaginar amb les de l'acabament de la plaça exterior, estant així previst que l'obra acabi al llarg de l'estiu.

L'entrada al recinte expositiu seria pel carrer Costa de Capellans, en el qual faran aturada els busos turístics, i tindrà una superfície total de 1.000 m2.

Tortosa, Terres de l'Ebre, 17 de febrer de 2021

Redactat per: Irene López