2/01/2021

JordiPuigneró: “Hem de posar les polítiques digitals al capdavant del proper Govern de Catalunya”

El conseller de polítiques digitals, Jordi Puigneró, ha participat avui al vermut virtual "Les polítiques digitals i el futur de Catalunya" que ha organitzat el districte de l'Eixample i el seu coordinador, Biel Figueras. L'acte ha comptat amb prop d'una cinquantena d'assistents.

El conseller Puigneró ha explicat que "el govern indi es dedica a tallar les connexions d'Internet als llocs on es fan actes de protesta per part dels agricultors, mentre que el govern espanyol vol imposar-nos restriccions i un control ciutadà mitjançant el decretazo digital". Deixant clar, en aquest sentit, que "hi ha diversos tipus de repressió: la policial, la judicial i ara també la digital".

El conseller ha explicat l'anècdota de quan era director del CTITI i, en motiu de la celebració del referèndum de l'1-O, van intervenir les comunicacions del centre per impedir que els catalans poguessin votar. Però, lluny d'impedir-ho, gràcies al cens universal i al fet que el centre d'operacions no era al CTITI, la informàtica va guanyar la força física policial.

En un segon bloc temàtic, Puigneró ha parlat de les accions que ha impulsat la conselleria com la connectivitat aèria amb el 4-G i el 5-G, que ha resumit dient que "arribarà abans a Catalunya el corredor del 5-G mediterrani que el corredor ferroviari". El primer tram d'aquest corredor l'ha aprovat la Unió Europea, malgrat les traves que ha posat l'Estat espanyol, i serà el que anirà des de Perpinyà fins a Figueres.

D'altra banda, una de les innovacions que ha impulsat la conselleria és la del primer port digital de Catalunya que s'alberga a Sant Adrià del Besòs i que té com a objectiu allotjar cables submarins del trànsit intercontinental d'Internet. I és que, per Puigneró, és important qualsevol projecte de connectivitat, com el de l'espai que alguns mitjans titllaren de "NASA catalana". "Aquest projecte ens permetrà enviar nano satèl·lits a l'espai per donar cobertura 5-G a llocs d'orografia complexa on no arriba i que permeti desenvolupar la indústria aeroespacial a Catalunya", ha explicat el conseller.

Puigneró ha destacat que "l'era digital ha generat feina a un ritme d'un increment d'un 10% anual durant cinc anys i aquest 2020 va generar un increment d'un 30% d'ocupació al sector digital". Per això ha defensat fermament èxits com els del Mobile World Congress que és, a dia d'avui, el congrés més important de tecnologia, tot dient que "hem de posar les polítiques digitals al capdavant del proper Govern de Catalunya" perquè "el nou món digital és el que està redefinit la política, la manera de relacionar-se i també la democràcia".

Per acabar la seva ponència tot concloent que "els qui no liderin la revolució digital no seran uns països punters ni tindran unes societat pioneres" i, per tant, "si volem esdevenir un estat independent i una República hem de ser un país que valgui la pena i que estigi a l'avantguarda". Perquè, per Puigneró, "si ens volen tallar l'Internet als catalans és perquè los catalanes hacen cosas" i, tal i com destaca al seu llibre "El cinquè poder", mai hem d'oblidar que "hi ha cinc poders: l'executiu, el legislatiu, el judicial, la premsa i, ara, la ciutadania digital".


Barcelona, Barcelonès, 31 de gener de 2021


Redactat per: Irene López