2/04/2021

Esquerra treballarà per implantar un model d’excel·lència de Formació Professional a les Terres de l’Ebre

Els consellers  del Govern de la Generalitat, Josep Bargalló i Chakir El Homrani, acompanyats del candidat Lluís Salvadó, han destacat l'impuls que s'ha donat a la Formació Professional aquesta legislatura. Salvadó ha afirmat que "tenir un bon sistema d'FP és un element estratègic per acompanyar el desenvolupament i el desplegament econòmic, i a les Terres de l'Ebre aquesta legislatura hem fet un gran pas endavant amb l'obertura de nous cicles formatius".
El candidat ha ressaltat la importància que ahir els Departaments d'Educació, Treball i Empresa aprovessin els estatuts de la nova Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (FPCAT).
El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha explicat que aquesta legislatura "s'ha consolidat la voluntat de crear una FP integrada, amb la participació d'agents molt diferents, oferint una formació de qualitat dirigida a la inserció laboral dels joves i a la millora de la qualificació dels treballadors ja en actiu, i amb la col·laboració del territori"
El conseller ha manifestat  "el compromís dels Departaments de Treball i Educació en aquesta nova FP integral amb la qual formarem als joves, els treballadors i els aturats en allò que el territori necessiti i les empreses els hi calgui. És amb aquesta sinergia total com acabarem construint un model d'FP a les Terres de l'Ebre que sigui un model d'excel·lència en el context català".
Bargalló ha recordat que a les Terres de l'Ebre aquesta legislatura s'han implantat quinze nous cicles d'FP, onze dels quals són d'FP dual, amb gairebé tres-cents alumnes i la col·laboració d'unes noranta empreses. Tots lligats a les necessitats del territori i d'àmbits  com el medi ambient, la indústria agroalimentària, la restauració, l'audiovisual i les noves tecnologies."S'ha acabat que des de Barcelona es decideixin cicles formatius que després al territori no en fan cap falta". Ha dit.
Bargalló ha explicat que "algunes de les noves apostes formatives funcionen molt bé", com és el cas d'aqüicultura o reparació de la mecànica d'embarcacions d'esbarjo, a la Ràpita. A més també ha anunciat noves actuacions, com la de treballar formacions professionalitzadores amb les empreses del Perelló, vinculades a l'energia eòlica.
Un altre exemple de futur anunciat és el cicle que conjuntament amb el Departament d'Agricultura s'implantarà a l'Escola de Capacitació Agrària de Gandesa "perquè aquesta Escola sigui un motor en la formació i la investigació en el món de l'oli, fet que també beneficiarà altres formacions lligades al món agroalimentari de les Terres de l'Ebre".
El conseller de Treball,  Chakir El Homrani, ha destacat que una de les quatre comarques del país que participen del Pla pilot d'integració de l'FP és la Ribera d'Ebre, al qual els dos Departaments destinen 10 M€. Segons el conseller la seva participació bé donada "perquè hi ha una aposta del territori per aquesta necessitat".
"A les Terres de l'Ebre, tenim una singularitat i una fortalesa que no està en altres territoris, i és que estem tots alineats; podem parlar d'estratègies d'FP ocupacional i de polítiques actives, a la vegada, amb els quatre consells comarcals, l'IDECE, els sindicats i les patronals, i tots compartint la mateixa mirada. I això també significa una aposta dels Departaments per posar tots els recursos necessaris perquè hi ha una mirada conjunta". Ha dit.
El  Homrani ha destacat la capacitat dels projectes d'integració a l'hora d'actuar "en l'àmbit formatiu, des de l'expertesa d'Educació i tota la seva capil·laritat territorial; i des de l'expertesa de Treball en l'àmbit de relació amb les empreses, el coneixement de les seves necessitats i la seva flexibilitat".
El conseller ha posat com a exemple de les polítiques d'actives que després retornen a la via formativa els seus receptors, els més dels setanta plans d'ocupació que es van aprovar a Flix arran de l'incendi de la Ribera d'Ebre, i els més de quaranta-set alumnes que després d'aquests plans estan realitzant un certificat de professionalitat en gestió forestal.