2/04/2021

Els consellers Rull i Calvet visiten la barra del Trabucador i es comprometen en la defensa del Delta

Ahir les Terres de l'Ebre van rebre la visita de l'exconseller de Territori i Sostenibilitat i pres polític, Josep Rull, acompanyat de l'actual conseller, Damià Calvet. Tots dos van fer aturada a Amposta per parlar sobre les deficiències de les infraestructures ferroviàries i visitar el comerç local. Més tard, a Tortosa, van fer una passejada i van desplaçar-se fins a la seu electoral del partit per atendre als mitjans.

La ruta va seguir passant per Masdenverge o l'Ampolla, fins al punt que es van aplegar al pàrquing de la platja del Trabucador, on els esperaven els mitjans nacional i la candidata de Junts, Laura Borràs.

Des d'allà el partit va voler donar una imatge d'unitat envers la problemàtica de la barra del Trabucador, tant malmesa pel temporal Glòria i Filomena, i es varen comprometre en la defensa del Delta de l'Ebre en els propers 10 anys per tal d'aturar-ne la seva regressió i protegir-ne els sediments.

Per la seva banda, el conseller Calvet, destacà que "hem patit una emergència climàtica que posa al descobert la vulnerabilitat del nostre món i de la biodiversitat i necessitem reforçar les polítiques socials per disposar d'una millor qualitat de vida". Calvet va recordar que des del Govern s'han tirat endavant polítiques molt decidides en temàtica ambiental com ser el primer govern d'Europa de disposar d'una oficina del canvi climàtic, la llei del canvi climàtic, la fiscalitat ambiental finalista..., unes mesures que -va puntualitzar – "es veuen limitades per l'Estat espanyol".

Calvet també va considerar necessari "poder aprovar l'agenda verda 2030 en el proper mandat i que aquesta estigui en el centre de la reactivació econòmica" i poder així "disposar de més instruments per defensar el Delta en tota la seva dimensió de paradís natural i en la seva relació amb l'activitat humana". Per reivindicar que "cal que el riu Ebre porti el cabal necessari perquè hi hagi els sediments necessaris al final del seu tram".

Pel que fa al conseller legítim, Josep Rull, va posar de relleu que "estem enmig d'un dels espais que acredita la vulnerabilitat del nostre ecosistema i territori davant les males polítiques públiques i del canvi climàtic" i que "cal prendre mesures de mitigació i d'adaptació".

Per Rull, "els grans reptes de la humanitat són també els reptes de Catalunya" i va destacar la importància d'haver estat copresidents del Climate Group en els anys en què ell fou conseller. Una responsabilitat que es van veure obligats a deixar en quan es va aplicar el 155. Rull va reivindicar que "nosaltres volem comparèixer davant del món tal i com som: una nació que té un projecte universal, majúscul i que pensa en gran".

A banda, també va explicar que "la fiscal general del tribunal superior de justícia ja ha anunciat que presentarà un recurs perquè ens treguin el tercer grau. Sort que el candidat socialista, Salvador Illa, deia que defensava una Catalunya sense revenges".

En el seu torn, Laura Borràs, va comentar que "Vergés parlava sempre d'aquell riu ample i feliç que lluita amb el mar" per recordar també les paraules de Montcada en què deia al seu llibre Camí de Sirga que "allò era il·legal, l'empresa dels pantans era dels qui manaven i els qui manaven abusaven de nosaltres".

Borràs va dir que "Greta Thunberg va fer sentir la seva veu per treballar per aquest planeta que és el que deixem als nostres fills" i que "a banda de Glòries i Filomenes aquí també s'hi suma la incompetència del Govern espanyol que no ens deixa fer".

Per acabar reblant que "igual que no hi ha un planeta B, tampoc hi ha un Delta B i, per això, a JXCAT volem disposar de més eines per fer front als reptes que tenim, com el Green Deal".

A l'acte també hi van assistir la candidata ebrenca, Mònica Sales, i el cap de llista de la demarcació de Tarragona, Albert Batet.

Després de la seva visita al Delta, Borràs va anar fins a Tortosa on, juntament amb els candidats de tot el conjunt de les Terres de l'Ebre van dur a terme un dels míings de la campanya des de l'Auditori Felip Pedrell. Això sí, sense públic i tenint en compte tots els protocols sanitaris marcats per la pandèmia del Covid-19, ja que més de 700 persones van connectar-se al canal del YouTube des d'on es podia seguir l'acte en streaming.Tortosa, Terres de l'Ebre, 3 de febrer de 2021


Redactat per: Irene López