2/09/2021

El Departament d'Agricultura ha començat a avaluar els danys a les oliveres produïts pel temporal de neu Filomena

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha començat a avaluar els danys originats pel temporal Filomena a les oliveres, tal com es va comprometre la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, en les visites que va fer a Lleida i a la Terra Alta per conèixer de primera mà els efectes de la nevada a aquest cultiu.

Per dur a terme la valoració dels danys, el Departament està recollint les declaracions de danys fetes per les persones interessades mateixes. Alhora, s'està fent una valoració amb mitjans propis a través de visites de camp i el vol de drons i de l'helicòpter dels Agents Rurals. Aquest últim té previst fer dos vols: un primer per visualitzar les zones afectades a les Terres de l'Ebre i Tarragona, i un altre que servirà per avaluar els danys produïts a Lleida. Per dur a terme les valoracions, el Departament compta amb la participació del personal tècnic dels Serveis Territorials i amb el cos d'Agents Rurals.

Un cop recollida tota la informació, la que puguin facilitar les persones interessades i l'obtinguda pel Departament, es farà una valoració dels danys a partir de la qual es farà una convocatòria d'ajuts per a la recuperació de la capacitat productiva de les explotacions afectades. Aquest procediment és el mateix que es va fer servir per l'incendi de la Ribera d'Ebre i pels temporals Glòria i Dana.

Els ajuts per recuperar el potencial productiu de l'olivera s'estan estudiant conjuntament amb les organitzacions agràries i s'adaptaran a les especificitats del cultiu regadiu/secà, ecològic/no ecològic i oliveres joves/velles. Ja s'han produït diverses reunions, l'última dijous 4 de febrer en el marc de la Taula Sectorial Agrària de l'Oli.

Paral·lelament, el Departament d'Agricultura ha demanat a l'Agrupació Espanyola d'Entitats Asseguradores, Agroseguro, que creï un grup de treball per adaptar les assegurances actuals i que aquestes assegurances també cobreixin els danys per inclemències meteorològiques.

 Cal recordar que la nevada es va produir el 9 i 10 de gener i va afectar principalment el conreu de l'olivera. Els municipis més afectats van ser aquells on el gruix de neu va ser considerable i el pes de la neu va provocar el trencament de branques. Les oliveres són arbres amb fulla perenne i la neu s'hi acumula.

El temporal es va produir quan s'havia acabat la collita, cosa que va permetre salvar la collita de l'any passat, però caldrà veure quina en serà l'afectació sobre la collita d'enguany.