2/02/2021

El Col·legi de Periodistes organitza el debat electoral per al 14-F a l’Auditori Felip Pedrell

Malgrat la situació anòmala marcada per la crisi de la pandèmia del Covid-19, el Col·legi de Periodistes ha aconseguit dur a terme el seu tradicional debat electoral a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa. El debat, que s'ha retransmès a través de Canal 21 Ebre i Canal TE aquesta nit a les 21h, ha comptat de dues parts i ha estat moderat pels periodistes Dani Sànz de Aja, Sílvia Tejedor, Anna Ferràs i Albert Pasqual.

El primer bloc s'ha iniciat amb la pregunta referent a la gestió econòmica i sanitària de la pandèmia. Des d'ERC, el seu candidat, Lluís Salvadó, ha exposat que "l'Estat espanyol ha desaparegut a l'hora d'estar al costat de la gent i de donar recursos econòmics als que s'ho estan passant malament després de la pandèmia", mentre que el representant del PSC, Joaquim Paladella, ha reivindicat que "ara cal anar tots junts i treballar per revertir les retallades que ara han demostrat que van deixar-nos un sistema sanitari precari". El número 1 per Tarragona d'En Comú-Podem, Jordi Jordan, ha recordat que "hem d'aturar el centralisme de Barcelona i deixar clar que no som el mateix les Terres de l'Ebre que el conjunt de l'àrea metropolitana" i ha demanat que "s'implementi un Pla de Rescat Social per a les persones més necessitades". Pel representat del PDeCAT, Carles Luz, "aquesta és una situació molt complexa que s'ha d'abordar des de tot el territori", mentre que per al candidat de Ciutadans, Francisco Domínguez, "s'ha de tenir en compte l'aspecte socioeconòmic i trobar ajuts directes per poder utilitzar un pla de vacunacions efectiu".

Des de Junts per Catalunya, la seva candidata, Mònica Sales, ha mencionat que "ahir la nostra candidata, Laura Borràs, va presentar cinquanta mesures, entre les quals hi havia un bloc específic de mesures sanitàries com fer més tests massius a les farmàcies o invertir en recerca i en investigació" per reblar que "cal recordar que el President Torra va ser apartat del Govern per alguns enmig de la gestió de la pandèmia".

Des del Canal 21, el periodista, Gustau Moreno, ha fet arribar una pregunta en relació al suport dels partits respecte el projecte de l'hospital de Tortosa anunciat per la conselleria del departament de Salut, o bé, la necessitat de fer-ne un de nou.

En aquest sentit, ERC i JXCAT s'han mostrat favorables al projecte tot destacant la importància d'escoltar sempre tots els interlocutors o fer un projecte que sigui realista en el context econòmic actual.

Per contra, el líder d'En Comú Podem, Jordi Jordan, ha destacat que "defensem la proposta de fer un nou hospital al territori revertint les retallades i destinant un 7% del PIB a la sanitat pública que ens permeti també destinar més personal als C.A.P. i dissenyar un pla per tenir especialistes als centres de les nostres terres". Al qual s'hi ha afegit Paladella (PSC) en dir que "l'hospital és absolutament necessari però no en haurien d'enganyar perquè ja és la tercera vegada que ho prometen i no ho fan", a l'igual que també ha expressat Carles Luz. Des de la CUP, Júlia Urgell, ha dit que "ens diuen que no hi ha diners per hospital, però sí que n'hi ha per comprar els terrenys del BCN World", atacant l'anunci dels departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Empresa.

A continuació, la periodista del Canal TE, Júlia Albesa, ha llençat una pregunta en relació a les mesures que adoptaran els partits per tal d'evitar el despoblament de l'àmbit rural.

Des del PSC, Paladella ha fet esment a les propostes que van fer arribar els alcaldes del seu partit al Govern de la Generalitat i que "no ens en van acceptar ni una", per insistir en el fet que "fa 10 anys que no s'inverteix en el nostre territori". Des de Ciutadans, Domínguez aposta per "destinar un 2% del pressupost a l'àmbit agrari i al món rural", mentre que Luz (PDeCAT) és partidari de "crear una secretaria del món rural que ens faci estar al costat de la gent".

JXCAT va més enllà i defensa "la creació d'una conselleria del món rural" amb apostes innovadores com "la creació de l'Institut Català de l'Oli per potenciar la D.O. Terres de l'Ebre". Una aposta per les denominacions d'origen que també comparteix Jordan (EC-P) "per tal de posar en valor els productes agrícoles de les nostres i garantir les igualtats d'oportunitats per a tothom".

El primer bloc s'ha acabat amb un torn de preguntes ràpides de Sí o No en el qual, com a més rellevant, destaca la unanimitat dels partits amb el tema del desdoblament de la C-12.

La segona part s'ha iniciat amb un torn de preguntes sorpresa que s'havien fet els candidats entre ells sense saber qui els feia a ells la pregunta. D'entre totes les qüestions, la més transcendent ha estat la del líder dels comuns, Jordi Jordan, adreçada als republicans en la qual els preguntava si estarien més a favor d'un govern amb JXCAT o amb ells. A aquesta pregunta, Lluís Salvadó s'ha mostrat partidari d'un govern sempre al costat dels partits independentistes i no amb els socis dels del 155.

El periodista de l'ACN ha adreçat una pregunta referent a la política de regadius, el mini-transvasament de Tarragona i el pla dels partits per salvar el Delta de l'Ebre.

Des de JXCAT, Mònica Sales, ha atacat el PSOE tot dient que "nosaltres tenim un compromís amb el Delta, però qui té les competències ens gira l'esquena als que seiem a la Taula de Consens i, per això, demanem més concreció al gobierno más progresista de la historia". En la mateixa línia, el líder republicà ha manifestat que "cal posar al seu lloc quines són les competències i saber que el Govern de Madrid està llençant cortines de fum per no haver d'afrontar el problema. Des del mes de juny que van anunciar la seva estratègia Delta i encara no han fet res".

Per a la CUP "no s'ha volgut anar a l'arrel del problema ni preservar els sediments del Delta" i per a Ciutadans "a la Taula de Consens del Delta de l'Ebre hi ha representants del PSC, ERC, Junts i PDeCAT que no aporten solucions i no gasten els diners que tenen reservats, igual que va passar amb el temporal Glòria".

El representant socialista s'ha defensat tot acusant els membres del Govern de la Generalitat de "no dir la veritat" en no destinar –diu- el cinc milions d'euros de les ajudes dels fons europeus a la protecció mediambiental del Delta. Mentre que per Jordan (EC-P) tot passa per fer "autocrítica" i idear "un pacte com el que va fer Girona amb el Ter en el qual es proposava una solució hidrotèrmica que parli dels sediments, d'eficiència, del cabal ecològic i de no fer més mini-transvasaments a Tarragona".

La periodista de Ràdio Tortosa, Núria Móra, ha preguntat sobre les accions que presenten els partits per tal de millorar l'eficiència energètica i promoure les energies renovables.

Des de JXCAT s'ha fet esment a la llei aprovada al Parlament amb tots els vots favorables, excepte el PP, per comprometre's per tenir el 100% de l'electricitat procedent de les energies renovables el 2050. Des d'ERC, Salvadó ha reivindicat "fer un esforç per apostar per un canvi de model energètic i en 10 anys produir la nostra pròpia energia".

Jordan (EC-P) ha acusat el PDeCAT i ERC "d'haver-se carregat la conselleria de medi ambient" i ha apostat també per la no-massificació eòlica, l'arquitectura ecològica i la llei de barris verds. Mentre que Luz (PDeCAT) ha demanat "una revolució verda i energètica amb l'objectiu de reduir les emissions de CO2 i fomentant l'autoconsum".

Propostes a les que també s'hi ha sumat Domínguez (C's) tot afegint la importància "de blindar els espais naturals, potenciar l'energia eòlica marina, la hidràulica, la biomassa i la gestió forestal".

Qüestionats sobre si ja es dóna el Procés per la independència per enterrat, els partits independentistes i també els comuns han defensat la llei de l'amnistia pels presos polítics i els exiliats. Alguns d'ells s'han mostrat convençuts en la idea de reivindicar-se com a defensors del mandat de l'1-O, tot recordant la injust repressió policial envers la ciutadania en poblacions ebrenques com Roquetes o Sant Carles de la Ràpita. Unes idees que no comparteixen els socialistes, més partidaris de "passar la pàgina del procés" o Ciutadans que, afirmen, que "el Procés no ens ha portat res de bo".

En un darrer torn de preguntes breus en modalitat de resposta Sí o No, els partits s'han mostrat unànimes davant del compromís d'enretirar el monument franquista de Tortosa i contraris a haver d'assumir el cost de la mala gestió de la plataforma Càstor.

En el torn del minut de glòria, des de JXCAT s'han erigit com "una candidatura transversal amb homes i dones del conjunt de les Terres de l'Ebre que volem unes terres fortes, cohesionades i proactives en una Catalunya capdavantera sense presos polítics ni repressió i en defensa de la llengua". La CUP vol ser "la veu de les Terres de l'Ebre al Parlament" i "aturar la repressió i demanar l'amnistia per assolir la plena independència". Des d'En Comú-Podem parlen "d'un canvi real a les Terres de l'Ebre i al conjunt de Catalunya amb un govern d'esquerres que treballi per la sanitat, la inversió i l'equitat territorial" defensant Jordan ser "l´únic ebrenc que encapçala una llista per la demarcació de Tarragona". El PSC destaca que "hi ha una gran majoria de gent que vol passar pàgina i vol un govern de diàleg que sàpiga gestionar bé les coses" recordant que "nosaltres ho tenim a tocar a les enquestes". ERC aposta per "no oblidar que a La Ràpita van apallissar gent, que Espanya és la democràcia més corrupta d'Europa, el projecte Càstor, la regressió Delta... i defensar l'amnistia, la llibertat i la República com a projecte de futur per a les Terres de l'Ebre". Des del PDECAT es reivindiquen com el partit "dels reptes importants" apostant "pel diàleg social, ecològic, mediambiental... amb la capacitat i les ganes de tirar endavant aquest país gràcies a la bona gestió dels nostres alcalde i alcaldesses". Finalment, Ciutadans interpel·la la ciutadania a escollir entre "tenir més del mateix o obrir una nova etapa" demanant "una Catalunya on siguem lliures amb les nostres idees i on puguem parlar la llengua que vulguem".Tortosa, Terres de l'Ebre, 2 de febrer de 2021


Redactat per: Irene López