2/19/2021

Commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna a les Terres de l'Ebre

La Biblioteca Sebastià Juan Arbó d'Amposta celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM) 2021 amb la difusió d'un seguit de vídeos a les xarxes socials amb intervenció de representants d'institucions i col·lectius de la ciutat implicats en l'ensenyament de llengües i en matèria de cohesió social. 

La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa també commemora la diada amb un vídeo a les xarxes socials, amb intervencions representants de les entitats i institucions de la ciutat que des de l'any 2008 han participat en l'organització de l'acte del DILM a la biblioteca tortosina, el qual enguany s'ha hagut de cancel·lar a causa de la crisi sanitària. El vídeo fa un recordatori a les persones que han sigut protagonistes de l'acte commemoratiu del DILM en un moment o altre i que ens han deixat en els últims mesos i anys. A banda d'això, també es difondrà a les xarxes socials una presentació animada per a donar a conèixer els orígens i la significació del Dia Internacional i com s'ha celebrat a la ciutat al llarg del temps.

L'entitat municipal descentralitzada de Campredó se suma un any més a la commemoració amb activitats en línia sobre l'ús lingüístic als cantons helvètics i sobre les llengües maternes dels alumnes de l'escola de la població. El dia 22 de febrer tindrà lloc una xarrada en línia sobre la llengua materna a Suïssa, amb la participació de Gabriel Boichat, delegat del Govern de la Generalitat a Suïssa, i d'Amanda Gavilanes, diputada del parlament del cantó de Ginebra, amb orígens familiars campredonencs.

La commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna, aprovada per la Conferència General de la UNESCO el novembre de 1999, té com a objectiu promoure i protegir el multilingüisme i la diversitat cultural, i naix en record dels estudiants i activistes pakistanesos que el 21 de febrer de 1952 van ser assassinats a trets per la policia quan es manifestaven a Dhaka (actualment Bangladesh) en favor de la seva llengua, el bangla, un dels idiomes nacionals de Pakistan.