1/15/2021

Unió de Pagesos valora el 2020 com un any bo per als preus del porcí, però apunta incertesa pel 2021 a causa de la covid-19, la pesta porcina africana i l‘augment dels costos de produccióEn la roda de premsa que avui ha ofert Unió de Pagesos a la seva seu de Lleida (Segrià) per fer balanç de la situació del sector porcí, el responsable nacional d'aquest sector al sindicat, Rossend Saltiveri, ha valorat que, tot i el descens important del preu del porc a partir del març degut a la situació per la covid-19 —vegeu el comunicat del 15 de juliol—, el preu de llotja del 2020 ha estat positiu —1,33 €/kg carn— tot i que un 1,2 % inferior respecte el del 2019.
 
Saltiveri ha apuntat que les perspectives de mercat per al 2021 són ben diferents respecte de l'any passat: si l'any 2020 començava amb un preu proper a 1,50 €/kg de carn, aquest any el preu està al voltant d'1,10 €/kg de carn. El preu d'enguany està condicionat per un seguit d'incerteses com la propagació de la pesta porcina africana [PPA], les tensions internacionals, l'evolució de la covid-19, l'augment dels costos de producció i l'inici de la recuperació del sector porcí a la Xina; unes incerteses a les quals s'hi afegeixen les dificultats que ha d'encarar el ramader català per complir amb el Decret de fertilització.
 
Una dada remarcable del 2020, segons dades d'Interporc fins a setembre del 2020, ha estat l'augment d'un 51 % de les exportacions a països de fora de la Unió Europea respecte del 2019 (un total de 1.200 milions de tones exportades), que s'explica per la crisi del sector porcí a la Xina a causa de la pesta porcina africana [PPA].
 
L'expansió de les exportacions porcines europees per cobrir la davallada del 30 % de la producció que es calcula que ha patit la Xina durant el període 2018-2020 degut a la pesta porcina africana [PPA] s'ha traduït en un període de bonança per al sector porcí català. Els últims mesos del 2020, però, el diverses informacions ja donaven senyals de recuperació de la producció xinesa i de ben segur que això, properament, es traduirà en el mercat.
 
Europa tampoc s'ha escapat dels efectes de la pesta porcina africana [PPA]: el sector continua preocupat i en alerta per l'increment d'importacions d'animals vius en els darrers mesos, amb el risc que això comporta que sigui un punt d'entrada de la PPA. Cal tenir en compte, a més, que països de l'est d'Europa i altres països com Bèlgica, durant el 2018 i el 2019, i Alemanya, en aquests moments, han tingut brots de PPA en porc senglar. En el cas d'Alemanya, tot i no detectar-se cap positiu en porc de granja, han vist com bona part dels països tercers on exportaven els han vetat el comerç fet que ha provocat que, des del setembre del 2020, la Unió Europea compti amb un excés de carn i derivats de porc alemanys.
 
Un altre factor inqüestionable que ha condicionat el mercat del porcí el 2020 ha estat les conseqüències derivades de la pandèmia de la covid-19, per exemple, les limitacions de sacrificis en escorxadors europeus, i els canvis en els hàbits de consum que provoquen les restriccions per controlar la malaltia, sobretot, amb el tancament dels hotels, la restauració i les cafeteries (canal HORECA).
 
Pel que fa a aspectes de gestió de la granja, cal destacar que el ramader continua treballant per adaptar-se a les demandes del consumidor i segueix invertint de manera important per millorar el benestar dels animals, per garantir la seguretat alimentària i per garantir el respecte al medi ambient a través del compliment de les diverses mesures ambientals.
 
A vegades, però, és la mateixa administració que no facilita el compliment de la normativa que aprova. És el cas del Decret 153/2019, de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes, el compliment del qual resulta molt difícil als ramaders degut a retards de la mateixa administració: per exemple, el retard en l'assignació del Nitrogen de referència no ha permès l'adaptació dels plans de gestió de dejeccions i la presentació dels plans individuals en el cas dels ramaders que estaven inclosos en plans conjunts; o, els requisits establerts per a la verificació de les basses fan molt difícil i costós el compliment d'aquesta obligació. Per resoldre aquests esculls i altres i garantir una normativa que es pugui traslladar a la realitat de manera eficient, Unió de Pagesos demana al Govern que treballi en la modificació del Decret de fertilització així com en el Decret d'Ordenació Ramadera, que pateix del mateix problema.