1/05/2021

Unió de Pagesos entrega als partits polítics de les Terres de l’Ebre la Plataforma reivindicativa amb mesures urgents per al sector agrari i trasllada propostes de cara a les eleccions catalanes

Unió de Pagesos ha lliurat aquest matí a diverses formacions polítiques de les terres de l'Ebre el document de la Plataforma reivindicativa amb mesures urgents per a l'agricultura, la ramaderia i la silvicultura, que va servir de base per a les tractorades del 21 de desembre arreu del territori, i de cara a les eleccions catalanes del 14 de març. El sindicat s'ha reunit avui a Tortosa amb representants d'ERC, del PDeCAT i de la CUP, als quals ha traslladat les principals reivindicacions per a la pagesia, així com les propostes en matèria de política agrària.
 
Amb la mateixa finalitat, Unió de Pagesos es reunirà el dijous 7 de gener, a Tortosa, a les 10.30 h amb el PSC a la seu del partit (c/Francesc Gil de Frederic, 2); a les 12 h amb Junts x Cat, i a les 13 h amb Movem a (Plaça d'Espanya, 1).
 
Per tal de millorar les condicions dels professionals agraris del sector, el sindicat reclama que els productors puguin accedir als ajuts de la verema en verd cada campanya, sempre que sigui necessari. Unió de Pagesos demana que s'incorpori al Programa d'Ajut del Sector Vitivinícola Estatal 2021 (PASVE) la verema en verd i, amb fons excepcionals, la destil·lació de crisi i l'emmagatzematge privat. Aquestes mesures cal que es complementin amb la incorporació del míldiu a Catalunya en l'assegurança de les explotacions de raïm de vinificació.
 
El sindicat també demana una gestió eficient de la fauna salvatge perquè no comporti més costos i pèrdues a la pagesia, per això cal una nova llei de fauna cinegètica. A més, reclama la indemnització de la totalitat dels danys de la fauna salvatge, tan protegida com cinegètica i que l'Administració disposi els mitjans humans i tècnics, així com els protocols d'alerta i d'actuació immediata per fer front a les espècies invasores.
 
Unió de Pagesos també exigeix actuar urgentment a favor de la supervivència del Delta de l'Ebre i reclama a les administracions que descartin l'estratègia del Ministeri de Transició Ecològica que implica un retrocés de 500 metres en la línia maritimoterrestre del Delta, a l'hemidelda esquerre. Els representants del sindicat ja van traslladar al secretari d'Estat de Medi Ambient del Ministeri de Transició Ecològica, Hugo Morán, l'11 de desembre, el seu rebuig a aquest pla i va defensar la preservació del Delta en la seva forma actual, malgrat que els representants estatals van justificar la proposta, encara no presentada, "per guanyar temps".
 
D'altra banda, davant de les dificultats de distribució i la caiguda de preus el 2020, el sindicat reclama, entre altres mesures urgents, que les administracions utilitzin els fons del període transitori de la Política Agrària Comuna (PAC) i els fons de recuperació econòmica addicionals del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2021-2022 per atendre els sectors afectats per les restriccions derivades de la lluita contra la pandèmia causada per la covid-19, i els que s'han vist afectats per circumstàncies excepcionals o per l'evolució del mercat. En el cas que això no sigui  suficient, proposa que aprovin ajuts extraordinaris de minimis per a la recuperació econòmica permesos per la Unió Europea.