1/11/2021

Unió de Pagesos alerta de danys molt importants en oliveres i de la dificultat de la pagesia per accedir a les finques a causa del temporal de neu

Unió de Pagesos demana a les administracions mesures de suport per pal·liar els danys als cultius i la reparació de les infraestructures agràries malmeses pels efectes del temporal de neu que ha afectat el cap de setmana passat a Catalunya. El sindicat també demana celeritat a l'hora de dur a terme les valoracions dels danys per tal de poder prendre mesures de manera ràpida i efectiva perquè, entre altres qüestions, es pugui tenir en compte la reducció de mòduls de l'IRPF per danys meteorològics.
 
Unió de Pagesos alerta, en una primera valoració dels danys ocasionats pel temporal de neu, que les oliveres han resultat molt afectades, amb esquinçades i branques trencades, sobretot a les comarques de les Terres de l'Ebre (Terra Alta, Ribera d'Ebre), del Camp de Tarragona (Priorat) i de la Plana de Lleida (Sud del Segrià, sobretot a Llardecans, Maials, Torrebesses i Sarroca; Garrigues i Urgell). El sindicat recorda que encara no és possible tenir una valoració més acurada perquè la pagesia no pot accedir a les finques a causa de les gelades i de l'acumulació de neu, molt humida i amb molt de pes. En aquestes comarques és on ha hagut més danys per esquinçada i trencada de branques. Per al sindicat, si en els pròxims dies persisteixen les gelades, els danys poden ser molts més elevats per a les oliveres. A més, les oliveres intensives de la Terra Alta també han patit dany importants ja que la força de la neu ha partit la guia principal de molts arbres.
 
D'altra banda, els danys de la tempesta han tornar a afectar de manera molt important el Delta de l'Ebre. Gairebé un any després del temporal Glòria, la barra del Trabucador, istme que uneix el Delta amb la península de la punta de la Banya, ha quedat trencada novament, fet que torna a posar de manifest l'estat de debilitat en què es troba aquesta zona, tot i que el temporal d'aquest cap de setmana no ha estat ni de bon tros tan intens com el Glòria de fa un any. El sindicat adverteix que ha desaparegut sota l'aigua part de la platja de la Marquesa, lloc on fa dues setmanes es va fer la concentració amb més de 160 tractors organitzada per Unió de Pagesos, i alerta del perill i la urgència de protegir-lo.

Pel que fa a infraestructures, a Juneda (Garrigues) s'han enfonsat dues naus d'una granja d'aviram pel pes de la neu, amb danys en animals i infraestructures, ja que les instal·lacions han quedat força malmeses.
 
A les Terres de l'Ebre, molts ramaders també tenen problemes per accedir als corrals d'oví i cabrum i boví de carn, de ramaderia extensiva, a causa de la gran acumulació de neu, entre altres a Rasquera (Ribera d'Ebre) i Bot (Terra Alta).
 
Pel que fa al Camp de Tarragona, a la zona alta del Baix Camp, sobretot Cornudella de Montsant, també està afectada per oliveres que ha trencat la neu. A Vandellòs (Baix Camp) el temporal també ha trencat branques d'avellaners tot i que la pagesia, que en la majoria dels pobles d'aquesta zona és la que neteja la neu, no pot accedir a les explotacions.
 
Altres cultius d'horta, com les faveres, també han estat afectats de manera puntual per les baixes temperatures, tot i que encara no és possible fer una valoració dels danys.