1/18/2021

Teresa Cunillera i Joan Sabaté es reuneixen amb la Taula del Consens del Delta en el marc del contacte constant amb els agents de la zona

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera,  i el subdelegat a Tarragona, Joan Sabaté, han mantingut aquest dilluns una reunió amb representants de la Taula del Consens del Delta de l'Ebre en el marc del contacte fluid amb els agents socials de la zona. A la trobada hi han assistit els alcaldes de la zona i representants de les dues comunitats de regants i arrosseres del territori que formen part de la taula.

Teresa Cunillera i Joan Sabaté han explicat que el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Democràtic (MITECO) està acabant d'enllestir el Pla de Protecció del Delta de l'Ebre que ha d'establir el full de ruta per a la zona de cara als pròxims anys i que es començarà a desplegar al 2022. El document s'enriquirà amb les propostes i els suggeriments dels sectors afectats després de la presentació del Pla que va fer el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, el passat 18 de novembre. L'Objectiu del Pla és garantir la permanència, la sostenibilitat i la recuperació ambiental del Delta tenint en compte les previsions per fer front a la pujada del nivell del mar. Un cop estigui acabat, se sotmetrà a consulta pública.

 En aquests moments, el Ministeri està avaluant els anys provocats pel temporal Filomena del passat dissabte 10 de gener, que després del Glòria, ha estat el de major intensitat que ha patit la costa del Delta en els últims temps. Arran de l'afectació que va provocar el temporal Glòria i per tal de preservar els valors naturals de la zona i dotar de seguretat les activitats econòmiques que s'hi desenvolupen, el MITECO va executar obres per valor de 2,2 milions d'euros que han donat estabilitat a la costa del Delta els darrers mesos.

La delegada del Govern a Catalunya ha recordat "les actuacions i les obres d'emergència que ha anat fent el Ministeri a la zona davant de les inundacions i els desperfectes que ha patit la costa del Delta en els últims anys" el que demostra ha dit, el compromís del Govern d'Espanya amb aquesta zona del litoral català. Per exemple, a principis de desembre es va fer un moviment de sorra a la platja de la Marquesa que s'emmarca en els moviments de sorra que es van fent en aquells enclavaments en els que és necessari.

Aquesta no és la primera trobada que es manté amb membres de la Taula del Consens del Delta i agents socials de la zona. El passat mes de novembre es va fer una reunió telemàtica entre la delegada del Govern, Teresa Cunillera, el subdelegat a Tarragona, Joan Sabaté, i representants del MITECO on es va presentar el Pla per la protecció del Delta de l'Ebre. A banda, tant Teresa Cunillera com Joan Sabaté han visitat la zona en nombroses ocasions per veure l'estat de les obres d'emergència que s'hi ha fet. També ho han fet d'altres representants estatals, com la ministra de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, el ministre, Salvador Illa, el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán i el president del Govern, Pedro Sánchez, que va comprovar personalment els danys del Glòria sobrevolant la zona acompanyat de la delegada.