1/28/2021

Salvadó: “Cal atreure i fixar població als pobles menuts de les Terres de l’Ebre”


Els candidats i candidates d'Esquerra han explicat avui les seves propostes per atreure fixar i retenir població a les Terres de l'Ebre, centrades en un Pla de retorn del jovent i l'ampliació de regadiu de suport a diferents zones del territori.
Per a Salvadó "un dels mecanismes més eficients que hem vist les darreres dècades a tot el país per fixar la població als territoris és el regadiu".
El candidat s'ha compromès a "continuar la faena engegada per Esquerra des del Departament d'Agricultura, per fixar la gent i la pagesia donant viabilitat a les explotacions agràries. A la Terra Alta revisant i actualitzant la millora del regadiu existent, desplegant la iniciativa simbòlica d'ampliar el projecte de reg a la zona de Vingalis per revertir l'acció del darrer incendi al nord de la Ribera d'Ebre, i començant a posar en regadiu, no a fer canals, entre 3000 i 4000 ha de pobles de l'interior del Montsià i el Baix Ebre".
Salvadó ha destacat "que no es posarà ni un euro més ni en canals, ni en grans infraestructures, però se si que s'aprofitaran les instal·lacions fetes de fa molts anys, on es van invertir 100 M€  i que estant mortes de riure, per regar en una primera fase 200 ha als termes de Xerta i Aldover, en una segona 1000 ha més al terme de Roquetes i en una posterior, 2000 ha als termes de Santa Bàrbara, la Galera i el Mas de Barberans".
Salvadó ha recordat que "som un territori que sovint reivindiquem el desequilibri territorial del nostre país i ens sembla que també és important que posem damunt la taula l'equilibri territorial del nostre territori".
Per la seva part la candidata Maria Jesús Viña ha recordat que "els darrers vint anys hi ha hagut un augment de la població de les Terres de l'Ebre en un 17%, però aquest ha estat molt desigual, perquè en termes generals les capitals de comarca o el pobles de costa han crescut, però en canvi hi ha una dotzena de pobles on s'ha donat una reducció de població d'entre el 15% i el 33%".
En aquest sentit Viña ha dit que "Esquerra aposta per desplegar polítiques que permetin atreure i fixar la gent al territori, tant per retenir el talent jove com fixar la població en aquelles zones que han perdut més població".
La candidata proposa "desenvolupar un Pla de retorn del jovent al territori actuant en diferents àmbits com és el foment de l'habitatge social i subvencionar la rehabilitació d'immobles en municipis on aquesta població ha decrescut"
A més "d'incidir en les polítiques actives d'ocupació amb la promoció del teletreball i les xarxes de coworking rurals, i facilitant eines digitals i de formació".