1/20/2021

El Museu de Tortosa participa al projecte “Invisibles”

La Xarxa de Museus de les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre ha engegat el projecte "Invisibles", un joc de pistes que es va iniciar amb les festes de Nadal i que s'allargarà fins el dia de La Candelera, el 2 de febrer.

Tots els museus participants han exposat una peça que reflecteixi alguna de les identitats que han estat sovint amagades o marginades per la història. Les categories en les que es podien catalogar aquestes peces eren: dones, infants, refugiats de guerra, artistes anònims i minories culturals jueves.

El Museu de Tortosa ha participat amb una peça de ceràmica dels segles XII-XIII que es tracta d'un fragment d'una làmpada d'oli Hannukià, un tradicional canelobre jueu de nou braços que s'utilitzava en motiu de la Festa de les Llums o Hannukah i que fou trobada l'any 2000 a les excavacions de la Plaça de la Immaculada. És un dels petits tresors que es conserven del pas dels jueus per Tortosa i que testimonia la presència de la seva comunitat en plena època medieval, abans que aquests foren expulsats definitivament de la ciutat el 1492.

Tots aquells que visitin el museu i vegin la peça podran fer-li una fotografia i pujar-la al seu compte d'Instagram acompanyant-la de les etiquetes #invisibles #MuseuDeTortosa i citant el compte @xmctte. Ara bé, si encara prefereixen els mètodes clàssics, també podran adquirir una butlleta al mateix museu en la qual enganxaran un adhesiu amb la foto de la peça i en la que hauran d'escriure les dades personal abans de dipositar-la a l'urna del museu.

Els qui participin a través d'Instagram opten a una subscripció gratuïta al digital Núvol.cat, mentre que els guanyadors de la butlleta física opten a endur-se un lot de productes de marxandatge de tots els museus participants. A més, tots els participants rebran un carnet amb l'entrada gratuïta a tots els museus de la Xarxa durant el 2021.

Els museu participants són: el Museu de Tortosa, el Museu de les Terres de l'Ebre d'Amposta, el Museu d'Alcover, el Museu Pau Casals, el Museu Diocesà de Tarragona, el Museu de la Vida Rural, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu d'Art i Història de Reus, el Museu d'Història de Cambrils, el MNAT de Tarragona, el Museu Deu de El Vendrell i la Fundació Apel·les Fenosa.

La idea originària era la d'acreditar un mínim de tres museus visitats per tal de poder participar al concurs, però arran de les noves mesures dictades pel PROCICAT després de les festes nadalenques, amb el confinament municipal en plena vigència, es va decidir que seria suficient amb la visita al museu de la teva localitat.Tortosa, Terres de l'Ebre, 19 de gener de 2021


Redactat per: Irene López