1/11/2021

Calvet: "Hem mantingut la mobilitat durant el temporal però tenim reptes per afrontar de cara a futures emergències"

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat avui diversos punts de la xarxa viària del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre per a comprovar sobre el terreny la tasca realitzada pels equips del Departament per a garantir la mobilitat arran del temporal Filomena, "un episodi excepcional que ha comportat un servei excepcional". En aquest sentit, Calvet ha assenyalat que el Departament ha desplegat des dels parcs de carreteres distribuïts arreu de tot Catalunya "150 màquines de tot tipus, que han recorregut més de 80.000 quilòmetres de neteja i preparació de carreteres per fer possible la mobilitat al país", durant les 60 hores d'aquest episodi.

 

El conseller ha agraït la tasca de les persones que han treballat en aquest operatiu, "així com la d'ajuntaments i voluntaris que han actuat permanentment a la xarxa més secundària, als accessos a granges i nuclis aïllats de població". A més de visitar el parc de carreteres Reus – Montblanc, i diversos punts de la xarxa viària, el conseller Calvet s'ha desplaçat a les poblacions de Prades, Cornudella de Montsant, Arnes i Móra d'Ebre, on s'ha trobat amb alcaldes i representants municipals per a fer seguiment de la situació i dels treballs que els ajuntaments hi estan duent a terme. A Móra d'Ebre, també ha visitat el Servei de Mobilitat de les Terres de l'Ebre.

 

A la demarcació de Tarragona, els equips del Departament han treballat sobretot "a la C-242, que és un eix principal que va des del Baix Camp fins al Priorat i a partir del qual es dona accés al voltant dels municipis de Prades o Cornudella de Montsant, que tenen una alçada i una singularitat topogràfica que ens fa haver d'estar amatents", ha explicat el conseller. A les Terres de l'Ebre també s'ha treballat a la xarxa bàsica, especialment a la C-44 entre Tivissa i Vandellòs o també els accessos i la xarxa de la Terra Alta i a la C-12.

 

"Estem satisfets, hem sabut mantenir la mobilitat al nostre país", ha afirmat el conseller Calvet. "No obstant, observant el que ha passat, ens plantegem reptes per afrontar amb més garanties futurs episodis excepcionals", ha assenyalat. En aquest sentit, ha indicat aspectes com una millor coordinació entre els diversos cosssos que s'encarreguen de la protecció civil, i també amb altres administracions. Així mateix, ha posat de relleu la necessitat de "més tecnologia als parcs de carreteres, geolocalitzar millor la maquinària per fer la feina més eficient i disposar-hi de més material i més efectius". Finalment, ha remarcat que cal "establir més línies d'ajudes directes a ajuntaments, consells comarcals i diputacions perquè puguin disposar de maquinària i recursos i puguin afrontar ells mateixos aquesta feina sobre la xarxa secundària i els camins".

 

El conseller ha remarcat que les incidències –talls de carretera o circulació amb cadenes– a la xarxa viària com a conseqüència del temporal de neu "han estat en un percentatge molt baix" i ha exposat que a partir d'ara, en les pròximes hores, els treballs es dedicaran especialment "a posar sal a les carreteres per evitar plaques de gel i en anar traient la neus acumulada als vorals".