12/04/2020

Unió de Pagesos i l’Associació de Micropobles reiteren a la Generalitat que obtingui les notes simples dels registres de la Propietat dels béns immatriculats per l’Església a Catalunya

Unió de Pagesos i l'Associació de Micropobles de Catalunya demanen a la Generalitat que atengui d'una vegada per totes la petició que ja van realitzar el 16 d'octubre del 2018 demanat al Departament de Justícia l'obtenció de les notes simples dels Registres de la Propietat dels béns immatriculats per l'Església Catòlica a Catalunya.
 
Aquestes notes simples permetrien conèixer el detall de les immatriculacions —qui les va efectuar, quan, amb quin títol de domini, quin tipus de béns afectats inclouen...— i,  en un exercici de transparència i justícia, el Govern les hauria de fer públiques per tal d'informar els possibles afectats i que cadascú pogués actuar en conseqüència.
 
Per altra banda, el sindicat i Micropobles celebren que el Govern sí que hagi complert, tot i que amb retard, part del mandat de la Resolució 491/XII del Parlament i hagi publicat aquest juliol l'Estudi sobre la immatriculació de béns immobles a favor de l'Església Catòlica, com li havien demanat, i recorden que, al mateix juliol, Justícia va donar a conèixer en roda de premsa que "l'Església catòlica havia inscrit 3.722 immobles al seu nom sense cap títol que n'acredités la propietat".
 
A més, les dues entitats fan una crida a l'Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya que treballin per la recuperació dels bens històrics i culturals dels pobles (esglésies, cases rectorals i cementiris) que han estat immatriculats pels bisbats que, com a entitats de dret privat, no poden —ni podien— registrar al seu nom béns que son comuns, col·lectius i comunitaris dels pobles.
 
En l'àmbit estatal, les dues entitats es fan seves les demandes de la coordinadora Recuperando, que també treballa per la recuperació del Patrimoni immatriculat per l'Església Catòlica. En consonància, exigeixen al Govern de l'Estat que publiqui, com s'ha compromès, la llista de finques immatriculades per l'Església a tot l'Estat entre el 1998 i el 2015. Cal tenir en compte que el PSOE, quan estava a l'oposició, va exigir al govern de Partit Popular aquesta publicació i a dia d'avui encara no l'ha publicat tot i fer més de dos anys que governa. A més, insisteixen en el compliment dels compromisos assumits en el programa del Govern de coalició, que en el punt 5.11 estipula: "Farem les modificacions legislatives oportunes per facilitar la recuperació dels béns immatriculats".
 
Unió de Pagesos i l'Associació de Micropobles de Catalunya, que representen respectivament un 60 % de la pagesia catalana i 180 ajuntaments rurals, van signar un conveni el febrer del 2019 per treballar conjuntament en la difusió de les immatriculacions de l'Església. El sindicat va destapar aquesta apropiació il·legítima de l'Església en una roda de premsa, l'abril del 2018.