12/16/2020

Unió de Pagesos convoca tractorades el 21 de desembre a les Terres de l'Ebre per reclamar mesures urgents per a l'agricultura, la defensa del Delta i contra la massificació energètica

Unió de Pagesos convoca el 21 de desembre mobilitzacions a les Terres de l'Ebre, coordinades amb les d'arreu del territori català, per reclamar mesures urgents per a l'agricultura, la ramaderia i la silvicultura, a favor de la supervivència del Delta l'Ebre, i contra la implantació d'energies renovables que posin en risc la viabilitat de la pagesia.

Una de les tractorades que recorrerà el Baix Ebre i el Montsià, a la zona del Delta de l'Ebre, sortirà a les 10 h de la Platja de la Marquesa en direcció a Deltebre per la TV3451. En arribar al camp de futbol de Deltebre, seguirà per l'avinguda Esportiva fins a l'Ajuntament de Deltebre i, des d'allí, fins al Pont del Passador en direcció a Sant Jaume d'Enveja. En creuar el pont i arribar  a  Sant Jaume es donarà per acabada la marxa retornant cadascú al seu lloc d'origen.

La que recorrerà la zona interior sortirà a les 10.30 h de Santa Bàrbara, al davant de la Cooperativa Agrícola del Camp, en direcció a la Cooperativa Soldebre, on s'incorporaran els tractors del Baix Ebre. A les 11.30 h, des de Soldebre, creuran Tortosa en direcció al Pont de l'Estat, seguint l'avinguda de la Generalitat fins al Pont del Bi-mil·lenari, que creuaran, i es donarà per acabada retornant  als seus llocs d'origen.
 
Unió de Pagesos demana actuar urgentment a favor de la supervivència del Delta de l'Ebre i reclama a les administracions que descartin l'estratègia del Ministeri de Transició Ecològica que implica un retrocés de 500 metres en la línia maritimoterrestre del Delta, a l'hemidelda esquerre.

En la reunió mantinguda l'11 de desembre amb el secretari d'Estat de Medi Ambient del Ministeri de Transició Ecològica, Hugo Morán, el sindicat va traslladar el seu rebuig a aquest pla i va defensar la preservació del Delta en la seva forma actual, malgrat que els representants estatals van justificar la proposta, encara no presentada, "per guanyar temps".
 
El sindicat també reclama la correcció de l'aplicació injusta de la PAC a l'Estat Espanyol i exigeix al Govern de l'Estat, entre altres qüestions, la modificació urgent de les normes i la legislació per establir la figura de l'agricultor actiu (ajuts adreçats només als professionals sense excloure els sectors socials del món rural) i pràctiques equivalents considerades com a pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient perquè no sigui obligatori abandonar capacitat productiva. Demana la regulació de la venda a pèrdues i la posició de domini a la cadena alimentària i equiparació de les cotitzacions de la pagesia quan aquests contracten treballadors per compte aliè.
 
Davant les dificultats de distribució i la caiguda de preus aquest 2020, el sindicat reclama, entre altres, mesures urgents tant al Ministeri com al Departament d'Agricultura, com ara que utilitzin els fons del període transitori de la Política Agrària Comuna (PAC) i els fons de recuperació econòmica addicionals del Pla de Desenvolupament Rural 2021-2022 per atendre els sectors afectats per les restriccions derivades de la lluita contra la pandèmia covid-19 i els que s'han vist afectats per circumstàncies excepcionals o per l'evolució del mercat. Si això no és suficient proposa que aprovin ajuts extraordinaris de minimis per a la recuperació econòmica permesos per la Unió Europea.
 
Unió de Pagesos també demana a les administracions les mesures necessàries perquè continuïn sent viables les explotacions de fruita dolça i de vinya d'aquests comarques i el suport per aqustes sectors.
 
En la defensa de l'espai agrari, el sindicat denuncia que el Govern tolera la depredació de les zones agrícoles amb el model d'implantació de les energies renovables i demana l'acotació de la massificació en la implantació de parcs eòlics a les Terres de l'Ebre. Unió de Pagesos exigeix la priorització de la proximitat de la producció energètica als centres de consum contra un model que lliura el territori als especuladors de l'oligopoli energètic i el fons d'inversió.
 
El sindicat ha explicat aquestes qüestions avui, en roda de premsa per videoconferència, en la qual han intervingut Dani Forcadell, membre de la Comissió Permanent Nacional d'Unió de Pagesos; Miquel Piñol, coordinador territorial de les Terres de l'Ebre d'Unió de Pagesos; Carlos Sanz, coordinador comarcal del Baix Ebre; Ricard Guimerà, coordinador comarcal del Montsià, i Claudi Juanós, coordinador comarcal de la Terra Alta, i Jaume Miquel Aleu, membre ce l'executiva comarcal de la Ribera d'Ebre.