12/06/2020

L’exposició de pessebres, descentralitzada pels comerços de la ciutat

Davant d'unes festes de Nadal atípiques marcades per la pandèmia de la Covid-19, tothom s'ha hagut de reinventar per poder preservar les tradicions i l'esperit nadalenc a la ciutat. D'aquesta manera, des de l'Associació de Pessebristes de Tortosa es van posar en contacte amb la Federació de Comerç Tortosa + per tal de poder exposar els seus diorames als diferents aparadors dels comerços de la ciutat.

Aquesta tarda, els membres de la corporació municipal han fet una petita ruta pels comerços de la zona del centre que han acollit un pessebre al seu establiment. L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, acompanyada per la presidenta de la Federació de Comerç, Maria José Ferré, i el regidor de promoció econòmica, Sisco Pepió, han saludat els botiguers tot escoltant les explicacions del president de l'Associació de Pessebristes, Joan Espuny.

Per la seva banda, el president de l'Associació de Pessebristes de Tortosa i de les Terres de l'Ebre, Joan Espuny, ha explicat que "havíem estat treballant tot l'any amb els diorames i volíem mostrar la nostra feina i alhora ajudar a revitalitzar el comerç de Tortosa que ho necessitava". La instal·lació dels diorames no ha estat senzilla, ja que s'han hagut de dissenyar unes peanyes especials per a cadascun dels aparadors, tenint en compte que cadascun d'ells té unes característiques pròpies.

Finalment, Espuny ha afegit que "la Federació de Comerciants van escriure una carta a tots els membre i els comerciants han respost de maneres diferents. Alguns han optat per tenir la seva pròpia decoració, mentre que d'altres van estar encantats de tenir un pessebre nostre a casa seva".

I és que Espuny es mostra satisfet de la feina feta des de l'associació davant d'unes condicions tant atípiques com les d'aquest any que, al menys, els permetran generar més visibilitat i promoció de la seva feina entre la ciutadania de Tortosa i també a través de les fotografies dels pessebres que es comparteixin a les xarxes socials.

La mostra, que vol recuperar la tradició pessebrista a la ciutat i recordar la figura del fet religiós, consta de 31 diorames, alguns dels quals estan inspirats en espais emblemàtics de la nostra ciutat com el Portal del Romeu, el Castell de la Suda, la mateixa Cripta de la Reparació, el pati del Palau Despuig o el claustre del Convent de Santa Clara. Unes peces úniques i de laboriós treball que han costat prop d'una vuitantena d'hores de realitzar, segons afirmen alguns dels artistes pessebristes que han exposat els seus treballs.

L'exposició està organitzada per l'Associació de Pessebristes de Tortosa i de les Terres de l'Ebre, que compta amb 35 socis. A més, també compta amb el suport de pessebristes d'arreu de Catalunya, com els de Morella, Mont Roig del Camp o Reus. L'Exposició de Pessebres i Diorames es podrà visitar fins el dia 10 de gener.Tortosa, Terres de l'Ebre, 5 de desembre de 2020Redactat per: Irene López