12/20/2020

Hanukkah o la Festa de les Llums torna a Tortosa, malgrat la pandèmia del Covid-19

"Recordant Hanukkah, la Festa de les Llums", aquest és el nom de l'espectacle teatral que s'ha ideat com a alternativa a l'habitual ruta guiada pel Call de la Tortosa jueva que recorda cada any aquesta festivitat.

La Jueva de Tortosa i Produccions Cultura Viva, de la mà de Pili Cugat i el guitarrista, Carlos Lupprian, s'endinsa en el personatge de Blanca que recordarà els anys en què visqué al call tortosí i com de petita celebrava la Hanukkah envoltada de tota la família.

La Hanukkah o la Festa de les Llums és una de les tradicions més importants del calendari jueu, ja que, es commemora la victòria dels macabeus davant Antíoc IV Epifanies que volia hel·lenitzar els costums i la cultura del poble jueu. La festa recorda també el miracle del llum d'oli del Temple de Jerusalem que no es va apagar durant vuit dies. És per això que la festivitat dura també vuit dies i s'inicia el dia 25 del mes de kislev, pels voltants del Nadal cristià, i s'inicia amb l'encesa de la menorà, el canelobre de nou braços, també anomenat hanukkiyyà. Cada dia s'encén una llum més del canelobre i el vuitè dia, actualment, es fa un intercanvi de regals entre els familiars similar al dia de Reis del calendari cristià.

L'espectacle d'enguany se situava en marc històric de la descoberta d'un fragment de canelobre en unes troballes arqueològiques de l'any 2000 i ha tingut lloc a l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa, en la qual s'han fet tres passis amb un aforament de cinquanta persones cadascun i seguint les mesures de seguretat pertinents establertes pel PROCICAT davant la crisi sanitària del Covid-19.Tortosa, Terres de l'Ebre, 19 de desembre de 2020


Redactat per: Irene López