11/27/2020

Unió de Pagesos xifra en 34 euros per rusc anuals l'impacte de l'abellerol en la producció de mel a casa nostra

Unió de Pagesos reitera que es compensi els productors de mel a causa de les pèrdues patides per la presència de l'abellerol. El sindicat trasllada aquesta petició arran de la publicació, aquest dijous, de l'estudi realitzat pel sindicat per encàrrec de l'administració per conèixer l'impacte d'aquesta au a casa nostra i que xifra les pèrdues produïdes en més de 34 euros anuals per rusc. Més concretament, el sector reclama al Departament de Territori i Sostenibilitat que es recuperi la línia d'ajuts que ja havia estat operativa entre els anys 2005 i 2013.

L'estudi presentat avui xifra, de mitjana, en 34,26 euros per rusc les pèrdues causades per aquesta au que s'alimenta de les abelles de la mel, comptant una pèrdua mitjana de 5,16 kg de mel per arna, a un preu de 6,64 euros/kg. Una xifra a la que s'hi haurien de sumar les vinculades a altres derivats de la mel com són el pol·len, el pròpolis, la gelea real i la cera, així com el que ocasiona aquesta situació a les colònies d'abelles

La quantificació d'aquest impacte econòmic s'ha calculat en base a les dades obtingudes de l'estudi per a l'avaluació de l'impacte de la presència d'abellerols en l'activitat apícola elaborat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, 2018.

L'abellerol és un au protegida i catalogada com a espècie vulnerable de la fauna salvatge autòctona. El conflicte prové del fet que s'alimenta bàsicament d'insectes himenòpters, com és el cas de l'abella de la mel, declarada espècie d'interès especial i considerada especialment protegida pels seus efectes en la conservació dels ecosistemes i la biodiversitat.